Joris maakt zijn vrouw toch blij met 'waardeloos' schilderij

22 april 2023 om 19:00 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:04
nl
Een Bijbelse voorstelling, vazen, schalen, kommetjes en nog veel meer kwam er op tafel tijdens de taxatiemiddag in de St. Petruskerk in Eindhoven. Met medewerking van experts van het tv-programma 'Tussen Kunst en Kitsch' was het mogelijk om daar spullen door echte taxateurs te laten beoordelen. De waarde hiervan loopt uiteen van een paar tientjes tot vele duizenden euro's.
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Liam Toll & Noël van Hooft

Joris Gijsbers heeft een schilderij met daarop de bijbelse voorstelling van de Maria Presentatie meegenomen om te laten taxeren. "Ik verzamel zelf heilige beelden. Dat is een uit de hand gelopen hobby geworden. Nu heb ik er een paar honderd en bij die zoektochten kom je soms andere stukken tegen." Waaronder dus dit schilderij.

"Nu denk ik zeker dat ze hem mooi gaat vinden."

De vrouw van Joris was niet zo blij met de aankoop. "Hij hangt nu al heel lang aan de muur bij ons thuis. Mijn vrouw vindt hem eigenlijk heel lelijk, dus toen heb ik gezegd dat ik hem maar laat taxeren. Misschien vindt ze hem dan wel mooi." Willem de Winter, bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch, bekijkt het werk aandachtig en brengt dan het goede nieuws aan Joris.

"Als ik het zo in moet schatten dan denk ik dat het tussen de vijf- en tienduizend euro waard is", vertelt hij. Voor Joris komt dat als een verrassing. "Wie wil hem kopen?", zegt hij grappend. De eigenaar had op een bedrag van rond de 3800 euro gehoopt. "Ik zit erover te denken om hem te laten restaureren." Hij kan nu ook het goede nieuws mee naar zijn vrouw nemen. "Nu denk ik zeker dat ze hem mooi gaat vinden", zegt Joris lachend.

"De emotionele waarde is voor mij veel hoger."

Moeder en dochter Wieshaak hebben drie tinnen borden die van opa waren geërfd. "Het was echt een hobby van mijn vader", legt de moeder uit. "De prijs maakt mij niet zoveel uit", zegt ze voordat taxateur Jan Beekhuizen er naar gaat kijken. "Op de achterkant zie ik het Bossche merk staan", legt hij uit. "Ze komen dus uit Den Bosch." De grote schaal blijkt uit de 16e eeuw te komen en de twee kleinere varianten uit de 17e eeuw, oude stukken dus en dan komt de hamvraag: wat is het waard?

"De waarde van de grote schotel is 3500 euro en de twee kleine schotels zijn ieder 1250 euro waard", zegt Beekhuizen. Een grote verrassing voor de familie Wieshaak. "Ja, het is heel veel waard, maar de emotionele waarde is voor mij veel hoger." Ze gaat dan ook zeker niet de schotels verkopen. "Daarvoor zijn ze me te waardevol."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!