Peter en Nelly stoppen na 37 jaar met hun McDonald's restaurants

1 mei 2023 om 18:36 • Aangepast 12 mei 2023 om 02:02
nl
Niet één maar twee McDonald's restaurants runden Peter en Nelly van Gelder jarenlang in Eindhoven en Best. Allebei hadden ze nooit verwacht dat het fastfoodrestaurant een belangrijke rol in hun leven zou gaan spelen. Peter is kok en wilde graag een eigen restaurant. Nelly wilde een eigen balletschool, maar het werd hamburgers bakken. Na 37 jaar houden ze het voor gezien. Zondag was hun laatste werkdag.
Profielfoto van Studio040Profielfoto van Willem-Jan Schampers
Geschreven door
Studio040 & Willem-Jan Schampers

In 1986 openden Peter en Nelly hun McDonald’s in winkelcentrum Woensel in Eindhoven. Zeven jaar later volgde hun tweede Mac naast de nieuwe snelweg A2 in Best.

Peter werkte bij de Koninklijke Marine. Toen hij een advertentie zag van McDonald’s, waarin ze franchisenemers zochten, reageerde hij meteen. “Ik wilde als gediplomeerd kok altijd al graag een eigen restaurant. Dat dit een McDonald's zou worden, had ik niet verwacht." Peter kreeg eerst een interne opleiding en moest cursussen volgen om het ondernemerschap onder de knie te krijgen.

"Spijt heb ik er nooit van gehad."

Nelly, van oorsprong dansdocente, hielp haar man af en toe mee in de zaak en is daarna nooit meer weggegaan. "Een eigen balletschool openen werd hamburgers bakken, maar spijt heb ik er nooit van gehad."

De McDonald's in Best werd hun paradepaardje. "Wij wilden die graag gaan runnen, maar wilden het restaurant ook op onze eigen manier aankleden: geheel in de stijl van de jaren vijftig. Dus compleet met jukeboxen en auto’s uit die tijd."

Zowel het hoofdkantoor in Nederland als dat in Amerika moest dat goedkeuren. "Uiteindelijk kregen we toestemming en hadden we de eerste McDonald’s in Nederland in fifties-dinerstijl. Later hebben we alles aangepast, met als voorbeeld de allereerste McDonald's in de Verenigde Staten."

Jarenlang was de McDonald's in Best vooral bekend door het enorme beeld van Michael Jackson. “Het was inderdaad een blikvanger", zegt Nelly. We kregen er landelijke en zelfs internationale bekendheid door en we hebben Jackson ook écht ontmoet. Vier jaar geleden hebben we echter moeten besluiten om het beeld weg te halen."

"Het was een hartstikke leuke tijd."

Er was een documentaire uitgezonden waarin twee Amerikaanse mannen stellen dat ze als kind door de zanger zijn misbruikt. Daarmee had het metershoge standbeeld zijn onschuld verloren.

Gisteren was de laatste werkdag van het echtpaar Van Gelder. Nelly glundert: "Het was een hartstikke leuke tijd, met ontzettend veel lieve collega's en heel veel aardige klanten. We krijgen nu meer tijd voor onze hobby’s. Peter is cameraman bij de Lokale Omroep Nuenen en rijdt graag motor en ik ga weer lekker dansen. En we gaan op bezoek bij onze zoon, die in Londen woont."

Tot slot nog die ene brandende vraag: wat is hun alltime favoriet in het assortiment van McDonald's? "De Big Mac!", roept het stel in koor. Het zal zeker niet hun laatste hamburger zijn geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!