Tilburgers nemen afscheid van Pater Poels: 'Een enorme inspiratiebron'

1 mei 2023 om 21:57 • Aangepast 12 mei 2023 om 02:02
nl
Meer dan honderd Tilburgers hebben maandagmiddag in de St. Lucaskerk in Tilburg vaarwel gezegd tegen Pater Poels. “Hij heeft heel veel betekend voor de stad en dus wilden we ook de Tilburgers gelegenheid geven om afscheid te nemen”, zegt zijn oudste pleegzoon Diter Toprek over Poels.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

“Gerrit was heel belangrijk voor de stad. Maatschappelijk en sociaal was hij ontzettend vernieuwend. Hij heeft heel veel initiatieven opgezet. Gelukkig wordt zijn werk voortgezet,” zegt zijn pleegzoon Diter. Hij was zelf ook nauw betrokken bij enkele initiatieven van Poels,. Zoals het Poels Hofje, waar de allerarmsten warm eten kunnen halen.

Van zijn pleegvader leerde Diter om mensen niet te snel te veroordelen of te oordelen over zaken, vertelt hij. “Bij mijn vader was iedereen welkom. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen rijke of arme komaf, een alleenstaande moeder of een junkie. Zeker in deze tijd is dat nog een heel belangrijke les.”

"Mensen hadden heel veel respect voor hem."

Ook Liz Wittkampf kwam afscheid nemen. Ze kende Pater Poels al vijftig jaar, sinds ze als vrijwilliger aan het werk ging bij daklozenopvang Huize Poels. “We zaten in de Nieuwlandstraat met een krakkemikkige keuken en twee gammele fornuizen waar je zestig speklapjes op stond te bakken. Als ik thuiskwam zat ik helemaal onder het vet. Het was best heftig om daar te werken. Soms vlogen servies en tafels in het rond. Ik heb er veel geleerd. Je ziet dan wel wat er aan de onderkant van de wereld te koop is.”

Pater Poels was een ‘apart figuur’, zegt Wittkampf. “Hij was nergens bang voor. Mensen hadden heel veel respect voor hem. Werktijden kende hij niet, zo ging hij ook ’s nachts met zijn fietsje onvermoeibaar door.”

Die bekende fiets van Poels kreeg dan ook een eerbetoon tijdens de dienst. De fiets met zwarte kratten vol brood, stond naast de houten kist. Veel mensen namen bloemen mee om bij de kist te leggen en condoleerden de familie. “Zijn werk zette mensen aan het denken. Ik heb het best goed, terwijl anderen geen brood kunnen kopen, dachten ze dan,” zegt Wittkampf.

"Hij is ook nu nog een enorme inspiratiebron."

Ook Flip kwam afscheid nemen. Hij was vroeger zelf verslaafd. Later hielp hij samen met Poels andere verslaafden en hulpbehoevenden. Hij werd projectleider van de MST-bus, die beschikbaar is voor verhuizingen en opruimacties voor Tilburgse minima.

“Die bus is dankzij Pater Poels ontstaan. Hij is ook nu nog een enorme inspiratiebron. Als hij iets wilde, sloeg hij met zijn vuist op tafel en dan gingen we er gewoon voor. Zo hebben we onder meer een gebruikersruimte opgezet", zegt Flip. "Ook na zijn dood zijn we niet zonder, maar met de pater.”

LEES OOK:

Pater Poels (93) overleden: hij bezorgde stiekem brood bij arme Tilburgers

Dochter is trots op Pater Poels: 'Een lieve papa die er voor iedereen was'

Tilburgers konden afscheid nemen van Pater Poels (foto: Omroep Brabant).
Tilburgers konden afscheid nemen van Pater Poels (foto: Omroep Brabant).
foto: Omroep Brabant).
foto: Omroep Brabant).
(foto: Omroep Brabant).
(foto: Omroep Brabant).
(foto: Omroep Brabant).
(foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.