Krijsende kraanvogels houden campinggasten uit slaap: 'Ik wil geen ruzie'

3 mei 2023 om 19:30 • Aangepast 12 mei 2023 om 02:00
nl
Twee kraanvogels stappen parmantig heen en weer en draaien beleefd rondjes om elkaar heen. Ze houden deze ochtend netjes hun indrukwekkende snavels. Volgens campinggast William Dielemans uit Tilburg zat zijn vrouw vier uur eerder nog rechtop in bed door een kakafonie aan schel getrompetter. Dorpscamping Gemert grenst aan een verblijf met twee kraanvogels die op de onmogelijkste tijden van zich laten horen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Om één uur ’s nachts, om vier uur in de ochtend en daarna nog een keer om half zeven. Volgens campingeigenaar Hans Crooijmans is er vaak geen peil op te trekken.

Vijf jaar geleden begon hij de camping met dertig kampeerplekken. De kraanvogels van zijn buurman zaten er toen al. “We hebben al erg lang last. Vroeger had de buurman drie koppels. Nu heeft hij nog één koppel, maar je wordt er knettergek van.”

Crooijmans vreest dat zijn gasten regelmatig wakker worden van het nachtelijk gekrijs. Een van de gasten omschrijft het ‘alsof er iemand wordt vermoord’. William Dielemans: “Ik vind het echt heel hard klinken. Veel harder dan een pauw. Het geluid is echt overweldigend.” Maar William vindt niet dat zijn kampeerreisje nu bedorven is. “Ik zou hier zo weer komen.”

"Ik wil geen ruzie met de buurman, maar ik wil van de overlast af"

Hans Crooijmans heeft inmiddels een behoorlijke klantenkring opgebouwd. Dat zijn camping hoog aangeschreven staat, blijkt wel uit de prijs die hij net gewonnen heeft. “De beste kleine camping van Nederland volgens Campercontact”, zegt hij trots, terwijl hij op een bos bloemen bij de receptie wijst. “De wethouder is net geweest.”

William Dielemans zag het bericht over de prijs en besloot meteen een weekendje te boeken met de camper. “We wilden graag komen kijken. Het is een mooie plek.”

De gasten van Hans staan in het weiland waar vroeger zijn hobbykoeien liepen. Iedereen heeft een met groen beschut plekje met uitzicht op het groene buitengebied van Gemert. Het sanitair is hypermodern en brandschoon. Maar ja, die kraanvogels van de buurman gooien toch roet in het eten. “Ik wil helemaal geen ruzie met de buurman, maar ik wil van die overlast af. Kraanvogels kunnen 60 jaar oud worden, dus dat gebeurt voorlopig nog niet.”

"Ik snap niet waarom hij zo nodig kraanvogels moet houden"

Hans zegt dat hij met de buurman en de gemeente heeft geprobeerd te praten over de overlast. Volgens hem loopt de buurman dan boos weg. “Hij zegt dan dat mijn honden ook blaffen. Maar ik snap niet waarom hij zo nodig kraanvogels moet houden. Wat hem beweegt.” De buurman wil niet reageren bij Omroep Brabant.

Volgens Hans is een boa van de gemeente een maand geleden langs geweest. “Die heeft hier staan luisteren, maar hij vertelde dat hij er niets aan kon doen. Maar je mag toch geen geluidsoverlast veroorzaken?” Volgens de gemeente moet een dierenhouder er inderdaad voor zorgen dat er geen overlast is. Er is een ambtenaar komen luisteren op de tijden waarop de overlast het ergst zou zijn. Maar de boa heeft meerdere malen geen geluidsoverlast kunnen constateren.

Ook deze ochtend houden de vogels zich stil. Maar dan doorklieft een hard trompettergeluid even de stilte op de dorpscamping. "Soms hoor je ze maar even kort", zegt Hans. "Maar vaak komt er ook weer een heel salvo achteraan." Het is een moeilijke situatie, vindt Hans. De lieve vrede bewaren met de buurman en zijn gasten een fijne nachtrust gunnen.

Twee kraanvogels [maar niet die uit de tekst].
Twee kraanvogels [maar niet die uit de tekst].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!