300 medewerkers staken bij distributiecentrum Albert Heijn in Tilburg

3 mei 2023 om 11:33 • Aangepast 12 mei 2023 om 02:00
nl
Bijna 300 medewerkers hebben zich woensdag in Tilburg verzameld bij het distributiecentrum van supermarktbedrijf Albert Heijn. Ze staken opnieuw voor betere arbeidsomstandigheden, meer roosterzekerheid en een beter salaris. Een van hen is de Poolse Anna Wojciechowska (29). Ze werkt als uitzendkracht bij het distributiecentrum. "Ik kan bijna niet rondkomen."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van ANP
Geschreven door

Buiten staan woensdag medewerkers in vaste dienst, maar ook veel uitzendkrachten. Het gaat om zo'n 140 Poolse uitzendkrachten. Zij willen meer roosterzekerheid. Ook zeggen ze dat ze zich minder gewaardeerd voelen dan de collega's in vaste dienst.

Anna Wojciechowska is een van hen. Ze werkt bij het distributiecentrum in Tilburg sinds ze anderhalf jaar geleden in Nederland kwam wonen. "Het is geweldig dat we hier samen als groep kunnen staan en dit echt doen", zegt ze over de staking. "Het is belangrijk omdat er veel dingen zijn die moeten veranderen."

Het belangrijkste is volgens Anna dat de lonen mee moeten stijgen met de inflatie. "We verdienen nauwelijks genoeg om rond te komen. Ik kan de huur van mijn appartement maar net betalen."

Zondagtoeslag
Medewerkers van de zes distributiecentra van Albert Heijn in Nederland zijn al meer dan een week aan het staken. In Tilburg is de actiebereidheid groot. "Het ligt daar nu helemaal plat", zegt FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen.

Albert Heijn heeft dinsdag een loonbod gedaan van tien procent. Dat vinden de bonden en medewerkers niet genoeg. De stakingen worden daarom opgevoerd.

Het supermarktbedrijf wil de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers verslechteren. De bonden willen alleen verder praten als dat idee van tafel gaat.

Albert Heijn wil bijvoorbeeld de zondagtoeslag verlagen. Dit zorgt volgens de FNV voor verdeeldheid tussen medewerkers die al in dienst zijn en nieuwe medewerkers. Daar gaan de bonden niet mee akkoord.

Lege schappen
De stakingen zijn ondertussen ook steeds meer zichtbaar voor klanten van de supermarkt. De winkelschappen raken leger en leger.

Een woordvoerster van Albert Heijn hoopt weer snel met de bonden om tafel te kunnen voor een oplossing. "Dit is supervervelend voor onze klanten en collega's. We willen graag in gesprek. De uitnodiging ligt er", zegt de woordvoerder.

LEES OOK: Steeds meer lege schappen bij Albert Heijn: 'Dan maar een andere winkel'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!