Emile Roemer is helemaal gelukkig met 'buurmeisje' Limburg

3 mei 2023 om 16:17 • Aangepast 12 mei 2023 om 02:02
nl
Oud-SP-voorman Emile Roemer (60) uit Sambeek is nu al anderhalf jaar het gezicht van de provincie Limburg. Na zijn vertrek uit de landelijke politiek werd hij eerst nog waarnemend burgemeester van Heerlen en Alkmaar en daarna vond hij vast onderdak in het provinciehuis in Limburg. Als 'gouverneur', zoals ze een commissaris van de Koning daar noemen. Woensdag is hij te gast in het tv-programma 'KRAAK vraagt door'.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Roemer noemde het ooit een 'verliefdheid op het buurmeisje'. Zijn leven lang wandelde hij over de de dijk langs de Maas en zag hij aan de overkant Limburg liggen. Hij heeft het idee dat Limburg zijn liefde beantwoordt. "Ik heb daar geen klagen over. Het is hier inderdaad ons-kent-ons, maar als je jezelf geeft dan hoor je er net als in Brabant meteen bij."

Vlak voor zijn aantreden was er veel politiek rumoer in het provinciehuis in Maastricht, omdat er sprake zou zijn van vriendjespolitiek, de schaduwkant van dat 'ons-kent-ons'. Het volledige college trad af, inclusief de gouverneur. Zelfs Johan Remkes werd naar Maastricht gehaald om orde op zaken te stellen.

Roemer is nu de 'nieuwe bezem die schoon veegt'. Bij het orde houden in Provinciale Staten heeft hij nog weleens voordeel van zijn ervaring als onderwijzer, wat hij ook ooit was.

"Ik ben geen masochist. Er wordt nu zo hard op de persoon gespeeld."

Rond 1980 werd hij lid van de Socialistische Partij (SP) en hielp hij de afdeling Boxmeer op te bouwen. Hij werd raadslid en daarna wethouder. "Als je dan een paar keer de verkiezingen wint, val je op," vertelt hij. Hij werd Tweede Kamerlid en in 2010 volgde hij Agnes Kant op als fractievoorzitter. In 2012 stond de SP zo hoog in de peilingen dat velen Emile Roemer tipten als nieuwe premier van Nederland. De werkelijke uitslag viel veel lager uit. Roemer bleef met zijn partij in de oppositie en in 2017 verliet hij de politiek.

Nu staat hij boven de partijen, maar diep in hem klopt nog steeds zijn SP-hart. "Ik ben een politiek dier", zegt hij. Maar dat betekent niet dat hij terugverlangt naar Den Haag. "Ik ben geen masochist. Er wordt nu zo hard op de persoon gespeeld."

Zou Nederland er anders hebben uitgezien als hij in 2012 premier geworden was? Lachend: "Natuurlijk, heel anders". Om er berustend aan toe te voegen: "Das war einmal".

'KRAAK vraagt door' wordt elke woensdag op TV uitgezonden vanaf 17.15 uur en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!