Marijn schreef lied als eerbetoon aan grootouders die de oorlog meemaakten

4 mei 2023 om 13:00 • Aangepast 12 mei 2023 om 02:01
nl
Marijn Krol uit Eerde is 25 jaar oud maar vindt het belangrijk dat de verhalen van de Tweede Wereldoorlog blijven worden verteld. Daarom schreef hij onder zijn artiestennaam 'Stuud' een lied als eerbetoon aan zijn opa en oma die jong waren tijdens de oorlog.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Aan De Kuilen ligt net buiten het dorp Eerde. Daar stond de boerderij van de opa van Marijn. Het ziet er nu anders uit dan toen. De oorspronkelijke boerderij is er niet meer. Er staat nu een ander huis. Zijn opa was ergens tussen de tien en de vijftien jaar oud toen hij daar woonde tijdens de oorlog.

“Mijn opa vertelde veel over de oorlog”, zegt Marijn. “Het meeste ging over het Rotterdamse meisje dat op de boerderij bleef. Ze kwam hier tijdens de hongerwinter aansterken. In Eerde was er eten. Ook de parachutisten die hier landden tijdens operatie Market Garden maakten veel indruk.”

"Kan me moeilijk voorstellen hoe het voor mijn generatie zou zijn."

Marijns liedje heet de ‘Stille Generatie’. “Dat zijn de mensen die geboren zijn tussen 1931 en 1940”, legt hij uit. “Ze waren gezagsgetrouw. Ze hebben de oorlog ondergaan. Ze hebben de wereld zien afbreken. Ze hebben gevechten meegemaakt zoals hier in Eerde. En ze hebben daarna alles weer opgebouwd. En dat zonder tegenstribbelen.”

Marijn vindt het juist als jongere belangrijk om stil te staan bij de oorlog. “Zeker als ik het vergelijk met hoe ik ben opgegroeid. Ik heb net als een groot deel van mijn generatie een fijne en leuke jeugd gehad. Dat was bij de stille generatie niet zo. Ik kan me dan ook heel moeilijk voorstellen hoe het zou zijn als wij zo'n oorlog zouden meemaken. Daar moest ik over schrijven.”

De opa en oma van Marijn zijn twee jaar geleden overleden. Marijn treedt nu op met zijn liedje in een aantal bejaardenhuizen en 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch.

De oma en opa van Marijn overleden in 2021
De oma en opa van Marijn overleden in 2021
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!