Valse 112-meldingen kunnen leiden tot boetes en zelfs celstraf

5 mei 2023 om 14:19 • Aangepast 16 mei 2023 om 02:01
nl
Een 52-jarige man uit Beek en Donk is opgepakt na het doen van een valse 112-melding. Het is niet de eerste keer dat hij de telefoon pakte om voor niets de meldkamer te bellen. De politie neemt dit soort valse meldingen heel hoog op en de straffen liegen er dan ook niet om.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Als je een valse melding doet bij alarmnummer 112, pleeg je een misdrijf zo stelt de politie. Hetzelfde geldt voor wanneer je misbruik maakt van 112, bijvoorbeeld alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen of schelden.

Zwaar vergrijp
Het wordt als een zwaar vergrijp gezien, omdat je de noodlijn bezet houdt voor mensen die wel bellen met een noodgeval. En vaak worden er meerdere hulpverleners voor niets op pad gestuurd, die op dat moment ook mensen zouden kunnen helpen die wel echt hulp nodig hebben. En als je wordt gepakt, kun je een boete, een taakstraf of gevangenisstraf krijgen, zo zegt de politie.

Als kinderen 112 onterecht bellen, stuurt de politie een waarschuwingsbrief naar de ouders. Als dit niet helpt, kan het kind doorverwezen worden naar Halt of bijvoorbeeld een taakstraf krijgen. De politie kan ook aan de kinderrechter vragen om een kind te veroordelen tot een zwaardere straf volgens het jeugdstrafrecht.

9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.

LEES OOK: Man (52) doet valse melding over steekpartij, belde 112 vaker voor niets

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!