Peter en Nelly speciaal in Londen voor King Charles en pub tapt gratis bier

6 mei om 17:22 • Aangepast 20 mei om 02:02
nl
Lange tijd maakten de Britten zich op voor de kroning van prins Charles na het overlijden van Queen Elizabeth II vorig jaar september. Deze zaterdag was het eindelijk zo ver, King Charles III is een feit. Peter en Nelly uit Nuenen zijn speciaal voor de kroning naar Londen gegaan. Ook in het Brabantse Made staan ze erbij stil. Een café deelt gratis bier uit aan Britten.

Nelly van Gelder en haar man Peter woonden 40 jaar geleden twee jaar in Londen omdat hij daar als marinier gestationeerd was. Hun zoon woont zelfs in de Britse hoofdstad. "Dit is een speciale plek voor ons en het is heel fijn om juist dit soort bijzondere momenten mee te maken."

"Dat je het met z'n allen beleeft, maakt het zo bijzonder."

Het stel uit Nuenen stond zaterdagochtend om zeven uur bij Trafalgar Square voor de rijtoer van King Charles III. "De menigte werd alsmaar groter, maar in de verte en met ons telefoontje hebben we toch nog iets kunnen zien. Wat het zo bijzonder maakt, is dat je het met z'n allen beleeft."

Een week geleden gingen Peter en Nelly met pensioen, na decennia twee McDonald's restaurants gerund te hebben. "We hebben nu meer tijd voor leuke dingen en dit is een goed begin", zegt Nelly enthousiast. Er zijn allerlei festiviteiten in het land, want de Britten zijn vanwege de kroning drie dagen vrij.

"Een heel andere beleving omdat het historisch besef groter is."

Tien jaar terug was de Nuenense er ook bij toen Willem-Alexander gekroond werd. "Maar dit is toch echt een heel andere beleving. Het historisch besef is in Engeland veel groter en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Daarom komen mensen vanuit de hele wereld hiervoor naar Londen." Waar Nelly heel enthousiast is, is Peter iets gereserveerder. "Ik vind Londen heel leuk, maar had dit best kunnen overslaan hoor", zegt hij lachend.

In Brabant zelf gaat de kroning ook niet onopgemerkt voorbij. "Vandaag is ongekend", zegt Londense Sophie Keppe, die samen met haar partner Steven 'The Pub & Churchill' runt in Made "Een nieuwe koning komt niet vaak voor." Ze woont al bijna tien jaar in Made en wilde 'iets grappigs doen'. Daarom bedacht ze een actie: "Iedereen die vandaag met een Brits paspoort naar de pub komt, krijgt een gratis biertje."

Wachten op privacy instellingen...

Een week eerder vierde Sophie nog de oer-Hollandse Koningsdag in haar kroeg. "Hoe de Nederlanders omgaan met het Koningshuis vind ik misschien wel beter", geeft ze toe. "Ik hoop dat Charles de traditie, dat je tot je dood op de troon blijft, gaat doorbreken. Iedereen is gek op William, ik denk dat zijn kroning een nog groter feest wordt."

"Met de tv aan en een biertje in de hand ben ik happy"

's Middags is het nog rustig in de pub, en de mensen die binnenkomen, komen uit allerlei landen, behalve het Verenigd Koninkrijk. "De Britten zullen misschien zelf voor de tv zitten", gokt Sophie. "Ik had misschien ook wel graag in Londen willen zijn, tussen het feestgedruis. Maar met de tv aan en een biertje in de hand ben ik happy", lacht Sophie.

Bij de Engelse bakkerij Bij Bloem in Den Bosch werd de deur platgelopen door mensen die de typische Britse scones komen ophalen. Eigenaresse Debbie, die zelf uit Engeland komt, kan de drukte maar net aan. "De meeste mensen nemen de scones mee, om thuis bij de tv op te eten." Zelf is ze geen groot fan van het Koningshuis. "Maar ik besef wel dat het een bijzondere gebeurtenis is voor mijn geboorteland. Ik kijk stiekem op mijn smartphone."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!