Ans heeft 1000 Mariabeeldjes en ze heeft er niet één hoeven te kopen

7 mei 2023 om 11:45 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:01
nl
Ans van Munster (70) uit Odiliapeel heeft een indrukwekkende verzameling Mariabeeldjes. De teller staat na twintig jaar verzamelen op zo'n duizend beeldjes. Daarom heeft ze van haar garage een museum gemaakt over het Rijke Roomse Leven. "Het is een grote rijkdom dat ik dit mag bezitten."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

In 2004 kwamen er kennissen langs met beeld van Moeder Anna en de Heilige Antonius. "Ze vroegen of ik ze wilde hebben? Maar ik wist eigenlijk niet wat ik ermee moest", herinnert Ans zich. "Ik besloot op dat moment om dit soort beelden maar te gaan verzamelen en van het een kwam het ander."

"Ik heb alles gekregen, niets gekocht."

Wat de enorme collectie extra bijzonder maakt is dat ze Ans niets gekost heeft. "Ik heb alles gekregen, tot aan de kasten toe. Er is niets gekocht." Ze is overal blij mee en dat zorgt voor een kleurrijke verzameling in vitrines in de huiskamer, maar vooral in de garage die van voor tot achter en van boven naar beneden vol staat.

Ans weet precies van wie en wanneer ze een beeldje gehad heeft. Overal zit namelijk een sticker onder. Nodig heeft ze die niet, want ze kent haar hele verzameling en kan over elk beeldje wel iets vertellen. Ze komen van over de hele wereld: Mexico, Venezuela, Brazilië en zelfs Afrika, maar ook gewoon uit Brabant.

"Mensen willen dat de beelden bewaard blijven na hun dood."

Dat de verzameling zo groot is geworden, heeft Ans aan twee dingen te danken: "Mensen weten dat ik dit verzamel en het geloof neemt niet meer zo'n belangrijke plek in als vroeger. Veel mensen zijn bang dat hun beelden na hun dood weggegooid worden en brengen ze daarom naar mij omdat ze hier in goede handen zijn."

En omdat inmiddels iedereen wel weet dat Ans een klein museum vol heiligbeelden, schilderijen en noveenkaarsen heeft, wordt er ook op vakantie uitgekeken om de collectie uit te breiden. "Familie en vrienden nemen vaak iets mee. Mijn schoondochter komt uit Venezuela en zo kom ik aan alle kleurrijke Zuid-Amerikaanse beelden", vertelt Ans zichtbaar trots.

"Ik vind er rust en troost in."

Een jaar geleden heeft Ans haar man Jozef, toevallig een timmerman, verloren aan de gevolgen van Alzheimer. "Het geloof is nog altijd heel belangrijk voor mij. Er zijn altijd momenten in het leven dat je onze lieve Heer nodig hebt." Ze is heel trots op haar verzameling, maar hij betekent veel meer voor haar. "Ik vind er rust en troost in."

De collectie bestaat uit echte topstukken, waaronder een beeldje van ivoor, een schilderij van Jan Toorop en een houten beeldje dat uit een stuk is gesneden. Ans heeft echte kunstwerken in haar verzameling. "Maar ik ben blij en dankbaar met alles wat hier staat."

Een deel van Ans' verzameling.
Een deel van Ans' verzameling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!