Jesse doet ook mee aan het Songfestival en maakt wél kans op de winst

8 mei 2023 om 19:00 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:00
nl
Of Nederland dinsdag de finale haalt van het Eurovisie Songfestival, is nog maar de vraag. Maar voor Jesse Wijnans uit Breda liggen de kaarten een stuk gunstiger. Hij danst mee in de act van Finland en staat tweede bij de bookmakers: “Ze kennen ons allemaal, leuk voor mijn ego.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Maar Jesse geeft het maar meteen eerlijk toe: een songfestivalfan was hij nooit. “Het klinkt misschien raar, maar voor mij is het gewoon werk.” Wel heel bijzonder werk: “Ik vergelijk het hiermee: ben ook geen fan van Madonna, maar als zij me zou vragen voor haar tour, zou ik ook zeker meegaan.”

‘Cha Cha Cha’, zo heet het lied waarmee de Finse zanger Käärijä als vijftiende deelnemer de eerste voorronde van het songfestival dinsdag afsluit. Het is een vrolijk mengsel van rock en, inderdaad, de chachacha. En laat latin en ballroom nou net het specialisme van Jesse zijn.

“Het was voor mij wel een verrassing dat ik mee mocht.”

Via zijn beste vriendin Anna-Lisa kwam hij in Finland terecht: “Ik ken haar van de opleiding, we zaten bij elkaar in de klas op de dansacademie van Fontys in Tilburg. Zij komt uit Finland, ik ben haar een keer gaan opzoeken in Helsinki en daar ontmoette ik een paar choreografen voor wie ik nu al vijf jaar werk.”

Jesse danst in ons land in tv-shows als Dancing with the Stars, Op zoek naar en Make up your mind. In Finland danst hij sinds vier jaar mee in de Finse voorronde van het songfestival, afgelopen jaar dus in de act van Käärijä: “Het was voor mij wel een verrassing dat ik mee mocht naar het songfestival, omdat ik natuurlijk uit Nederland kom en ik was alleen geboekt voor die voorronde. Ik wist niet eens dat dat mocht, dat je als buitenlander mee mag met de Finse delegatie. Dus dat was heel leuk.”

Nu hij er is en het songfestivalspektakel in Liverpool van dichtbij meemaakt, is Jesse wel onder de indruk: “Ik vind het super, supertof om hier te staan. Het is wel echt een hoogtepunt in mijn carrière. Dit is toch de grootste tv-show na de Super Bowl in Amerika?”

“Ik merk wel dat er een

En dan zit hij ook nog eens bij één van de favorieten voor de eindwinst. Bovenaan staat de Zweedse zangeres Loreen, meteen daarna komt Käärijä met een winstkans van 25 procent. “Dat had ik echt nooit verwacht. Maar ja, supervet!” Jesse merkt duidelijk dat ze bij de favorieten zitten: “Ook wij, de vier dansers, worden hier herkend en worden overal aangesproken. Dus ik merk wel dat er een buzz omheen hangt.”

Finland doet dus mee voor de eindoverwinning. Voor de Nederlandse deelnemers, Mia Nicolai en Dion Cooper, is het de vraag of ze überhaupt de finale halen: “Ja, het is erop of eronder, heb ik gehoord. Maar ik hoop wel eróp, natuurlijk. Ik ben Nederlander en het zou jammer zijn als ze afvallen.”

In onderstaande clip zie je Jesse in actie voor Finland tijdens de nationale finale:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.