Video

Actievoerders met harde hand uit bestuurskamer van de TU gezet

11 mei 2023 om 14:54 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:03
nl
Een handjevol klimaatactivisten is donderdagmiddag de bestuurskamer van de TU Eindhoven uitgezet. Ze demonstreerden tegen de samenwerking van de universiteit met de fossiele industrie. Dat deden ze in december ook al. Toen duurde de bezetting ruim een week.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Wat de demonstranten deze keer eisten, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de leiding van de TU het niet opnieuw tolereerde dat de actievoerders de bestuurskamer gingen bezetten.

Toen de actievoerders niet naar een andere ruimte wilden gaan, werden ze door personeel van de TU verwijderd. Op beelden is te zien dat dit tot een hoop rumoer leidt en veel geschreeuw in het Engels. De demonstranten weigeren mee te werken en worden opgetild door medewerkers. In de ruimte is ook Robert-Jan Smits, de voorzitter van de Raad van Bestuur, aanwezig.

In december bezetten twaalf activisten de bestuurskamers van de TU. Die actie duurde toen ruim een week, al onderbraken de actievoerders hun bezetting tijdens het weekend. De universiteit gaf toen aan dat nieuwe projecten met de fossiele industrie, alleen nog toegestaan zijn als het over duurzame energie gaat.

Destijds waren de actievoerders tevreden met de afspraken die met de leiding van het TU met hen maakte.

LEES OOK: Actievoerders beëindigen hun bezetting van de bestuurskamer TU/e

De actievoerders vinden dat ze veel te hardhandig de ruimte zijn uitgezet:

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Studio040
Foto: Studio040

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!