Na intimidatie en scheldpartijen komen er beveiligers in Spoorpark Tilburg

12 mei 2023 om 18:38 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:03
nl
Er worden dit weekend beveiligers ingezet in het Spoorpark in Tilburg nadat parkbezoekers en personeel van de kiosk zijn bedreigd. De kiosk gaat voorlopig dicht totdat er een oplossing is. Personeel werd de laatste weken uitgescholden, geïntimideerd en zelfs bedreigd. "We horen zelfs verhalen over moeders die hun kinderen niet meer van de opvang in het Spoorpark durven te halen."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Intimidatie, bedreigingen, schreeuw- en scheldpartijen komen al maanden aan de lopende band voor in het Spoorpark in Tilburg. Deze week gebeurde er iets wat de eigenaar van de kiosk de doorslag gaf om de deuren te sluiten.

"Een medewerkster vroeg vriendelijk aan een groep parkbezoekers of ze niet wilden roken op het terras, dat overigens alleen voor gasten van de kiosk is bedoeld. Ook vroeg ze hen of ze hun muziek niet te hard wilden zetten. Vervolgens kreeg ze een harde 'nee' en daarna liep het uit de hand", vertelt de eigenaar.

"Het is de omgekeerde wereld."

Het is maar een voorbeeld van wat zich al maanden voordoet in het park. "Een groep gedraagt zich niet normaal. Als kioskmedewerkers gaan wij vervolgens onze grenzen verleggen. Het is de omgekeerde wereld."

Andere parkbezoekers hebben ook last van intimidatie. Er zit een kinderdagopvang in het park. "Ik hoor dat moeders hun kinderen niet meer op durven te halen door de onveilige sfeer. De vaders gaan daarom de kinderen ophalen."

In december sloot de eigenaar ook tijdelijk de deuren na intimidatie en bedreiging van werknemers. Hij nam toen de nodige maatregelen en dat deed hij de afgelopen weken ook weer. De zaak ging vroeger dicht, omdat werknemers zich vaak in de late uren onveilig voelen. Picknicktafels die normaal gesproken naast de kiosk staan, werden verplaatst.

"Ik voel me machteloos naar mijn personeel toe."

Toch hielp dat niet en dat frustreert hem. "Ik voel me machteloos naar mijn personeel toe. Ik merk dat zij ook steeds vaker afgevlakt zijn over wat er gebeurt. Als je voor de zoveelste keer uitgescholden wordt, zeg je er misschien niets meer van."

De gesprekken die de eigenaar afgelopen maanden voerde met de gemeente, handhaving en de politie zorgden voor weinig verandering. "Het park is voor iedereen toegankelijk, ook met een drankje erbij." Ingrijpen is daarom lastig.

Wat het ook lastig maakt, is dat het niet om één duidelijke groep gaat. "Soms zijn er 25 mensen en is het heel gezellig. Een andere keer staan er drie mensen die boel verpesten. Er zijn terugkerende lastpakken, maar er is geen duidelijke groep."

Beveiligers die dit weekend rondlopen in het park, moeten problemen zien te voorkomen. Voor de kiosk is het besluit in ieder geval duidelijk. "Wij gaan pas open als er een oplossing is." Maandag gaan de gemeente, handhaving, de politie en de parkpartners opnieuw in gesprek.

LEES OOK: Spoorparkkiosk neemt zelf maatregelen en heropent haar deuren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!