Lotte (14) heeft een tumor en wandelt de Alpe d'Huez op: 'Ik voel me sterk'

1 juni 2023 om 08:00 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:00
nl
Ze is pas veertien, maar wordt voor de vierde keer behandeld tegen kanker. Lotte Donkers heeft een hersentumor. Toch doet ze donderdag vol moed mee aan Alpe d'HuZes om geld op te halen voor de kankerbestrijding. "Je voelt je heel sterk als iedereen voor je klapt."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Ik wil mijn hoofd eraf", riep Lotte uit Heukelom (bij Oisterwijk) vaak, toen ze 3,5 jaar oud was. "Het ene moment was ik heel vrolijk, het andere moment schreeuwde ik van de hoofdpijn", herinnert ze zich. Toch kwam de diagnose niet vanzelf. "De arts maakte alleen een CT-scan om mijn moeder gerust te stellen."

Na meerdere onderzoeken bleek Lotte een hersentumor te hebben. "De wereld stortte in voor mijn ouders", weet Lotte. "We hadden er een half jaar eerder achter kunnen komen. De arts heeft later nog excuses aangeboden." Na de ontdekking in 2012 ondergaat Lotte een zwaar behandeltraject van chemokuren.

In 2015 is Lotte voor het eerst bij het mega-evenement. "Ik heb het laatste stukje met mijn vader gefietst. Bij de aankomst stonden mama en mijn zusje Sophie ons op te wachten", glundert ze. Ze wilde zo haar behandeling afsluiten, maar moest een jaar later toch weer aan de chemo. Dat jaar fietst het gezin de berg op, met de zusjes in een aanhangfiets. Ook in 2018 moet Lotte weer aan de chemo: voor de derde keer.

"Op de finishlijn brak ik. Ik sta hier toch maar gewoon."

Vorig jaar besloot Lotte vlak voor het evenement dat ze met haar zusje Sophie, haar neefje Thijmen, haar vader en moeder mee naar boven wilde wandelen. "Op de finishlijn brak ik. Het was een besefmoment. Ik sta hier toch maar gewoon. Ik ben gewoon heel sterk", zegt ze nog altijd onder de indruk. "Ik voelde me heel zelfverzekerd."

"Ik heb me heel vaak onbegrepen gevoeld", weet Lotte. "Ik ben in groep 8 gepest, daardoor voelde ik me heel onzeker. Bij de finish roept iedereen je naam, dat is geweldig." Tijdens het evenement ontmoet ze veel mensen die hetzelfde doormaken als zij.

"Alles trok energie, zelfs een uurtje winkelen."

Oktober vorig jaar werd Lotte geopereerd. Daarna probeerde ze nieuwe medicijnen, maar de bijwerkingen waren vreselijk. "Alles trok energie, zelfs een uurtje winkelen. Ik zette door, maar heb er uiteindelijk toch maar de stekker uit getrokken." Nieuwe medicijnen die ze nodig heeft, hebben leveringsproblemen. Dat kan zeker een half jaar duren. Daarom zit ze voorlopig aan de chemopillen.

"De dagen dat ik aan de pillen zit, heb ik het zwaar. Mijn kamer zou een fijne plek moeten zijn waar ik me veilig voel", weet Lotte. "Het is nu ook de plek waar de pillen liggen." Toch slepen haar ouders en ook haar zusje Sophie haar erdoorheen. "Ze is mijn allergrootste best friend", zegt ze trots.

"De tumor kunnen ze nooit weghalen."

"De tumor kunnen ze nooit weghalen", weet Lotte. "Hij zit precies tegen mijn oogzenuw aan, superhandig", zegt ze sarcastisch. Door die plek is het belangrijk dat ze goed onder controle blijft. Het risico bestaat dat ze door de tumor slechter gaat zien. "Toch houd ik wel goede hoop."

Lotte kreeg van haar coach de naam Lotte Pippi. Het verwijst naar jeugdicoon Pippi Langkous, die sterk is en de hele wereld aankan. Ze heeft ook haar website zo genoemd. Ze maakt kaarten waarvan de opbrengst naar Alpe d'HuZes gaat. Daar heeft ze in twee jaar zeker 1000 euro mee opgehaald.

Donderdag in alle vroegte hoopt ze de berg minimaal één keer op te wandelen. Ze gaat samen met haar school, het Cobbenhagen Lyceum in Tilburg. "Ik kan echt niet wachten."

Lotte (rechts) bij haar vader achterin (eigen foto).
Lotte (rechts) bij haar vader achterin (eigen foto).
Lotte met haar familie (eigen foto).
Lotte met haar familie (eigen foto).
Lotte met haar zusje (eigen foto).
Lotte met haar zusje (eigen foto).

De Alpe d’Huzes is donderdag de hele dag live te volgen via de site, app en op televisie bij Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!