NAC-helden van toen blikken met boek terug op bekerwinst in 1973

12 mei 2023 om 21:00 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:03
nl
In een kolkende Kuip in Rotterdam won NAC op 31 mei 1973 met 2-0 van NEC. Weemoedig blikken de spelers van toen vrijdagavond in het NAC-museum terug op de enige bekerwinst van hun club. Hun winst. Die wordt geëerd met een boek. "De mensen op straat kunnen het elftal van vorig jaar niet noemen, maar dat van '73 wel!"
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Met grote grijnzen op hun gezicht kloppen de jongens van toen, nu vrijwel allemaal in de zeventig, elkaar op de schouder. "We waren een team van vrienden. En dat zijn we nog steeds", vertelt de 72-jarige Stanley Bish trots. "Er is niets veranderd."

De voormalig aanvaller maakte op donderdagavond 31 mei 1973 de eerste treffer voor NAC in Rotterdam. "NEC dacht dat ze zouden winnen. Maar dat gebeurde dus mooi niet." Teamgenoot Addy Brouwers schoot NAC in de 75e minuut naar de 2-0 voorsprong. Een explosie van de 25.000 meegereisde NAC-supporters volgde. "De dames - de spelersvrouwen - van NAC en NEC zaten die wedstrijd bij elkaar, dus die keken elkaar toen wel even raar aan", vertellen de mannen lachend.

"Het zijn een stel kwajongens."

Tijdens de presentatie van het speciale eerbetoon, Dagboek van de bekerwinnaar 1972-1973, kan Stanley Bish het niet laten om er doorheen te roepen. "Doe nou ‘s luisteren jongen!", reageert Bertus Quaars (75) terwijl hij zijn maat een duwtje geeft. "Het zijn een stel kwajongens!", lacht zijn vrouw, Corina Quaars. De schrijvers van het boek, Marcel van Es, John de Leeuw, Ronald Sträter en Wilbert Weterings, genieten zichtbaar van de lol die de spelers van '73 met elkaar hebben.

"We hingen allemaal met elkaar in kroeg."

Het elftal van toen is helaas niet meer compleet. Maar de sterke band is duidelijk voelbaar. "Je kunt het moeilijk uitleggen," aldus Ati Graaumans. "In ons team zaten zeker tien Bredanaars en de vrouwen konden het ook goed met elkaar vinden. We hingen allemaal met elkaar in kroeg. Nu zijn spelers er maar een of twee seizoenen en dan zijn ze weer gevlogen."

Jan Blom was 19 jaar toen hij met zijn team de beker won. "Ik had de hele nacht lopen feesten en kwam om zes uur 's morgens terug uit café De Cordial, pal naast het stadion. In die tijd kon je nog bier drinken en naar huis rijden", vertelt de nu 69-jarige ex-verdediger.

"Ik was leerling-kraanmachinist en toen ik langs de zaak reed, stond er een busje klaar. Je had toen nog geen internet, dus mijn collega's hadden helemaal niet door dat ik de avond ervoor de beker had gewonnen. Ik moest gewoon aan het werk!"

"De mensen kunnen het elftal van vorig jaar niet noemen, maar dat van '73 wel!"

Dat de bekerwinnaars in het collectief geheugen van Breda zijn opgenomen, merkt Graaumans nog wekelijks. "Ik loop iedere zaterdag op de Haagdijk met mijn kleinkinderen om kip te halen. Dan is het 'Heeee Atje! Het is niks met NAC hè. Het is helemaal niks'. De mensen kunnen het elftal van vorig jaar niet noemen, maar dat van '73 wel!" stelt hij vol trots.

De NAC-helden die in 1973 de beker wonnen (foto: Eva de Schipper).
De NAC-helden die in 1973 de beker wonnen (foto: Eva de Schipper).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!