Bekers op het veld bij FC Utrecht - RKC, maar wedstrijd is toch uitgespeeld

13 mei 2023 om 23:37 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:02
De competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk is zaterdag diep in blessuretijd van de tweede helft stilgelegd, nadat er tot twee keer toe bekers op het veld waren gegooid vanaf de tribune. Volgens de regels van de KNVB wordt de wedstrijd dan gestaakt. Op last van de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, werd de wedstrijd toch uitgespeeld.
Profielfoto van Freek van der Venne

Maar 'de wedstrijd uitspelen' is eigenlijk te veel gezegd: aanvoerders Nick Viergever (FC Utrecht) en Michiel Kramer (RKC Waalwijk) spraken af dat beide teams, als statement naar de bekergooiers, niet echt meer gingen voetballen.

De bal ging na de hervatting naar keeper Etienne Vaessen van RKC en hij hield de bal de resterende tijd bij zich. Toen de blessuretijd er helemaal op zat, haalde scheidsrechter Ingmar Oostrom de bal bij de doelman op en floot hij voor het einde van de wedstrijd.

Bekers na goals van Utrecht
Het ging beide keren mis na een doelpunt van FC Utrecht. Toen spits Anastasios Douvikas na een uur spelen de score opende, gooiden fans van Utrecht bij het vieren van het doelpunt enkele bekers richting het veld. In blessuretijd zorgde invaller Zakaria Labyad voor de 2-0. Ook toen belandde een drinkbeker op het veld.

Er werd in de Galgenwaard even niet gevoetbald; deze mededeling was op de schermen te zien (foto: ANP).

De KNVB scherpte onlangs, na meerdere incidenten in stadions, de richtlijnen aan. Bij het gooien van voorwerpen op het veld wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Bij een tweede vergrijp wordt het duel volgens de nieuwe richtlijnen definitief gestaakt.

Bij FC Utrecht - RKC bedroeg de extra speeltijd in de tweede helft 5 minuten. Daarvan waren er 3 verstreken toen scheidsrechter Oostrom de wedstrijd stillegde.

De wedstrijd eindigde in 2-0 in het voordeel voor de thuisploeg.

NAC - Willem II gestaakt
Vorige maand werd de competitiewedstrijd tussen NAC Breda en Willem II gestaakt, nadat er bier en vuurwerk op het veld was gegooid. De resterende speeltijd van dit duel voor de Keuken Kampioen Divisie werd op een doordeweekse dag zonder publiek ingehaald.