Iedereen snel rijk als je maar je best doet: dure cursus of piramidespel?

18 mei 2023 om 07:00 • Aangepast 26 mei 2023 om 02:00
nl
Snelle auto's scheuren het parkeerterrein Chasséveld in Breda op. Jonge mannen in een strak pak en vrouwen met een notitieblok onder de arm stappen uit en lopen naar het Chassé Theater. Een groepje jongeren van het omstreden bedrijf IM Academy houdt er een evenement. De boodschap: iedereen kan rijk en gelukkig worden, als je maar hard genoeg je best doet. Hoe kan een bedrijf dat in andere landen veroordeeld is als piramidespel, in Brabant gewoon zijn gang gaan?

Omroep Brabant werd zelf lid van IM Academy en sprak met mensen die eruit zijn gestapt. Dat zie je in deze HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

Er hangt een opgewekte sfeer in de foyer en in de zaal met 1400 Nederlandse en Belgische jongeren overheerst de geur van aftershave. De sprekers zijn een aantal 'succesvolle' jongeren die groots worden aangekondigd en met gejoel worden onthaald.

De middag is gevuld met opzwepende presentaties waarin zij vertellen hoe ze zo succesvol zijn geworden en hoe jíj dat ook kan worden. De sprekers laten een afkeer blijken van het onderwijs, de overheid en media. Die uitspraken gaan erin als zoete koek en worden met applaus beloond.

“Wat jouw ouders vertellen is niet altijd de waarheid. Alles wat we hebben geleerd, hebben we op school geleerd. Ga eens voor jezelf nadenken”, zegt de 21-jarige Luuk Brands uit Waalwijk. 

"Het lijkt wel een sekte of kerkgenootschap."

Als de omstreden Amerikaanse zakenman Alex Morton als hoofdspreker op het podium komt, gaan honderden mobieltjes de lucht in. Het lijkt wel een concert van een beroemde rapper.

Morton is alleen geen rapper, maar iemand die hoog in de top zit van het Amerikaanse IM Academy. Het bedrijf biedt cursussen aan over handelen in cryptomunten, succesvol worden op social media en positief denken.

Veel uitspraken tijdens het evenement neigen naar complottheorieën. We legden daarom wat voorbeelden voor aan Jelle van Buuren van de Universiteit van Leiden, die complottheorieën onderzoekt. Volgens hem zijn de evenementen van IM Academy erg Amerikaans. "Het lijkt wel een sekte of kerkgenootschap. Iedereen lijkt in een soort collectieve hysterie te raken." 

"Het is niet zo dat iedereen snel rijk wordt."

Wat voor effect dit heeft op iemand, verschilt volgens Van Buuren per persoon. "Als je hier helemaal in wordt meegezogen, heb je weinig zin om nog een opleiding te volgen. Uiteindelijk kan je dan van een koude kermis thuiskomen. Succes is geen simpele keuze, zoals zij zeggen. Het is niet zo dat iedereen snel rijk wordt, als je maar wat handige tips krijgt."

Bij IM Academy kun je niet alleen cursussen volgen om snel rijk te worden, maar je kunt ook veel geld verdienen door andere mensen lid te maken. Jongeren die veel nieuwe leden hebben binnengehaald, verdienen daarmee ook veel aanzien. Op social media wekken ze de indruk dat je rijk kunt worden en een luxe leven kunt leiden, als je je aansluit.

"Ons is niets bekend."

Het werven van leden binnen je eigen vriendenkring heet netwerkmarketing. Als het meer om het werven gaat dan om het product dat verkocht wordt, kan het een piramidespel zijn. Dat is verboden in Nederland.

In andere landen krijgt IM Academy dan ook veel kritiek. In Spanje zijn vorig jaar leden gearresteerd en in België is het bedrijf veroordeeld voor oplichting en voor het organiseren van een piramidespel. De Belgische rechter verwijst daarbij naar de Europese Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken.

Ook hoofdspreker Alex Morton is omstreden doordat hij eerder werkte bij Vemma. Dat bedrijf is in Amerika veroordeeld voor het organiseren van een piramidespel. Morton verliet het bedrijf twee weken voor die uitspraak.

Toch kan de organisatie in Nederland ongestoord haar gang gaan en zelfs een groot evenement organiseren in Breda. Het Chassé Theater houdt zich op de vlakte: "Ons is niet bekend dat er in Nederland een justitieel onderzoek naar deze organisatie loopt of dat deze organisatie of haar activiteiten verboden zijn."

De politie en het Openbaar Ministerie willen niet zeggen of er een onderzoek loopt naar IM Academy of dat er aangiftes zijn. IM Academy en de Brabantse jongeren die het evenement mee organiseerden, reageerden niet op onze vragen.

Wil je reageren? Mail dan naar [email protected]

LEES OOK: Omstreden miljonair verleidt jongeren om snel rijk en gelukkig te worden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.