Swingen op Breda Jazz Festival: 'Ik kan niet stil blijven staan'

18 mei om 16:25 • Aangepast 26 mei om 02:00
nl
Breda staat vier dagen lang bol van de jazzmuziek. Op tientallen podia verspreid door de stad spelen ruim 150 verschillenden bandjes tijdens de 51e editie van het Breda Jazz Festival. Het grootste en oudste vierdaagse jazzfestival van Nederland én Europa begon donderdag om één uur op Grote Markt.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is jazz zonder stress", zegt Bart Aarts lachend. Hij staat samen met zijn vriendin Dana te genieten bij het podium op de Havermarkt. "Ik woon sinds ik 1 jaar ben in Breda en heb sindsdien geen festival gemist. Het mooie is dat je hier alle leeftijden ziet en dat het heel relaxed is. Vijf jaar geleden was er veel regen, maar meestal is het prachtig weer, nu ook. Het is leuker dan NorthSea Jazz, dat is een beetje elitair", vindt Bart. "Hier kunnen ook mensen met minder geld lekker genieten van alle muziek. Soms nemen ze hun eigen biertje mee. Dit is leuker dan Koningsdag, een soort carnaval 2.0 waar je alleen maar leuke mensen tegenkomt."

Vier dagen lang is Breda weer in de ban van jazz. Het Breda Jazz Festival is vanaf 1971 uitgegroeid tot een groots vierdaags muziekevenement voor een breed publiek. Er komen jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers naar het festival. Tijdens het muziekfeestje zijn traditionele jazzstijlen en aanverwante muzieksoorten zoals blues, zydeco, cajun, Western Swing en jump-’n-jive te horen.

"Elk jaar is het weer een feestje."

Chris strik zit achter het drumstel op het podium, voor hem is het een thuiswedstrijd. "De organisatie vroeg of ik donderdag wilde spelen met muzikanten uit New Orleans. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Chris woont in Breda en hij is drumleraar bij de Nieuwe Veste (Centrum voor de Kunsten). "Ik speel al 25 jaar op dit festival en elk jaar is het weer een feestje."

Chris studeerde drums op het Utrechts conservatorium waar hij cum laude afstudeerde. Sindsdien heeft zijn carrière een enorme vlucht genomen en is hij regelmatig op podia in binnen- en buitenland te vinden. De komende dagen elke dag in Breda dus.

"Ik kan niet stil blijven staan bij deze muziek."

Bij een podium verderop in de stad wordt volop gedanst. "Vorig jaar stond ik hier met mijn poot in het gips een beetje te bewegen", zegt een vrouw die danst. "Ik kan niet stil blijven staan bij deze muziek. Het is heerlijk genieten. Ik ben blij dat mijn been weer heel is", roept ze als ze weer tussen de andere dansers verdwijnt. Nog tot en met zondag kan ze door blijven dansen.

Chris Strik met de Big Easy Band op de Havermarkt (foto (Jan Peels)
Chris Strik met de Big Easy Band op de Havermarkt (foto (Jan Peels)

Talkshow bij Omroep Brabant
Donderdag, vrijdag en zaterdag is bij Omroep Brabant op web, app en tv een live talkshow te zien rond Breda Jazz. Eefke Boelhouwers laat elke dag nog eens de revue passeren met leuke sfeerbeelden en interessante gasten. De uitzending begint om 21.30 uur en duurt tot 22.00 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!