Kamermuziek voor mensen met autisme of alzheimer: 'Zoveel voldoening'

19 mei 2023 om 16:40 • Aangepast 31 mei 2023 om 02:02
nl
Het Storioni-festival in Eindhoven wordt georganiseerd door het Storioni-Trio. Het gezelschap staat al bijna 30 jaar te boek als een van de beste ensembles van Nederland. Het trio daalt dit jaar af van het podium en bezoekt mensen die niet zo makkelijk naar een concertzaal kunnen. Cellist Marc Vossen vertelt zondag in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant over de mooie momenten die dat oplevert.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het Storioni-Trio begon in Berkel-Enschot als een familie-orkest van moeder Vossen met haar zoons Marc en Wouter. Het trio werd genoemd naar de viool die Wouter speelt. Moeder speelde piano. In de jaren negentig heeft Bart van de Roer uit Schaijk haar plaats ingenomen.

Marc Vossen is in het dagelijks leven ook eerste solist van het Antwerp Symphonic Orchestra. Zijn vader en moeder waren beroepsmusici en ook voor Marc was het niet eens een vraag of hij musicus zou worden. Dat sprak vanzelf.

Samen met zijn broer in één trio is geen probleem vertelde hij ooit. "We zijn drie verschillende mensen met dezelfde nieuwsgierige geest." Met z'n drieën verzetten ze zich tegen het elitaire karakter van kamermuziek. Het Storioni-festival, dat ze omschrijven als een 'Brabants muziekfeest', is een methode om dat doen.

Het festival werd in 2007 voor het eerst gehouden. Na de moeilijke coronajaren is het festival nu terug met een tweewekelijkse editie. In de eerste week speelden ze in zorginstellingen voor mensen met autisme en alzheimer.

Marc vertelt: "Rijk worden we daar niet van, maar het geeft zoveel voldoening. Daar kan geen geld tegenop." En over het spelen voor mensen met autisme: "Het is zo’n enorme drempel voor die mensen als er iets gebeurt dat ze niet gewend zijn. En als je dan ziet dat het iets met ze doet, dat ze langzaam steeds ontvankelijker worden. Dat is heel bijzonder.”

Het toonaangevende, internationale Storioni-festival voor kamermuziek duurt nog tot eind deze maand.

Verder in KRAAK:

Anja van Loon uit Eersel is de eerste vrouw die met een truck gaat deelnemen aan de Dakar-rally. Haar hele team zal uit vrouwen bestaan.

Harry Cox is vicevoorzitter van Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. Vanaf de komende week is het mogelijk om het dak van de St. Jan in Den Bosch te beklimmen, tot een hoogte van bijna 50 meter.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te zien en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!