Video

5 tips wat je moet doen als een woedende buizerd je aanvalt

19 mei 2023 om 17:28 • Aangepast 31 mei 2023 om 02:03
nl
Een broedende buizerd teistert wandelaars en fietsers in natuurgebied De Maashorst. Afgelopen week werd een mountainbiker aangevallen. Daarom zijn er nu waarschuwingsborden geplaatst. Maar wat moet je doen als een buizerd je aanvalt?
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Vooropgesteld: de kans dat je wordt aangevallen door een roofvogel is vrij klein. Maar nu het broedseizoen is, zullen ze zich sneller bedreigd voelen en hun nest of hun jongen willen verdedigen. Mocht je aangevallen worden, zoals afgelopen week in De Maashorst, of een aanval willen voorkomen dan heeft boswachter Sjaak Smits een paar tips voor je.

1. Blijf uit de buurt
Het ligt voor de hand, maar als je uit de buurt van het nest blijft zal een roofvogel je ook niet snel aanvallen. Loop of fiets dus een blokje om als dat kan.

2. Pas je snelheid aan
Hoe harder je voorbij het nest van de roofvogel raast, hoe groter de kans is dat hij je als een bedreiging ziet en aanvalt.

3. Draag een helm of petje
Dan is de kans minder groot dat je gewond raakt als een buizerd zijn klauwen naar je uitslaat.

4. Draag geen felle kleding
Felle of fluorescerende kleren kunnen door roofvogels als gevaarlijk of bedreigend worden beschouwd.

5. Zwaai met je handen
Zwaai met je armen en je handen als je wordt aangevallen. Buizerds gaan vaak op het hoogste punt af. De kans is dan dus groot dat ze je handen aanvallen in plaats van je hoofd.

Over een aantal weken is het broedseizoen weer voorbij. Als de jonge buizerdjes zijn uitgevlogen, dan keert de rust terug. Ook in De Maashorst.

LEES OOK: Roofvogel valt mountainbiker aan in natuurgebied

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!