Henry heeft handen vol aan stelende klanten: 'Elke euro is er een te veel'

20 mei 2023 om 18:05 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:02
nl
Het gebeurt aan de lopende band bij de Coop-supermarkt in Vinkel: zelfs op klaarlichte dag nemen klanten boodschappen mee zonder deze te betalen. Supermarktmanager Henry Hubers wordt er moedeloos van. Die diefstal kost hem elke maand geld en nu heeft hij ook nog flink in de buidel moeten tasten voor extra beveiligingsapparatuur. Als er niet snel iets verandert, moet de ondernemer stoppen.

In de winkel worden vooral sigaretten gestolen, zelfs op klaarlichte dag. Vaak komt Hubers er pas achteraf achter dat er dingen weg zijn. "Als het schap leeg is, is het al te laat." Hoeveel er precies wordt gestolen, weet Hubers niet. "Maar alles wat gestolen wordt, is te veel."

In de hoop dieven af te schrikken, heeft Hubers nu veertien camera's in en rond zijn winkel laten plaatsen. "Elk hoekje is nu in beeld, ook buiten nog. Of het helpt? We moeten het zien." Het was een investering van zesduizend euro voor Hubers. "Het is toch eigenlijk triest dat het zou moeten."

"Ik hoop maar dat dit jaar beter wordt."

De diefstalschade komt voor de Vinkelse ondernemer bovenop een hogere energierekening (50.000 euro extra vorig jaar), hogere lonen en een hogere huur. Maar de prijzen van de producten verhogen is volgens hem geen optie. "Dan weet je zeker dat je je eigen graf graaft. Ik hoop maar dat dit jaar beter wordt, anders moeten we gewoon stoppen."

Diefstal in supermarkten is een steeds groter probleem. De oorzaak daarvan is onder andere de hoge inflatie, waardoor mensen minder te besteden hebben. Volgens de NOS werd vorig jaar per winkel gemiddeld 66.300 euro niet afgerekend. Dat is zo'n 20.000 euro meer dan een jaar eerder. Voor de hele supermarktbranche is dat een extra kostenpost van 70 miljoen euro.

LEES OOK: In deze kleine gemeente worden de meeste winkeldieven betrapt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!