Video

Grote brand in kassencomplex, stukjes zonnepanelen verspreid in weilanden

23 mei om 06:04 • Aangepast 2 juni om 02:01
nl
Een groot deel van een kassencomplex in Etten-Leur is maandagnacht door een brand verwoest. Volgens de brandweer is een derde van het complex aan de Bankenstraat verloren gegaan. Toen het vuur uitbrak was er niemand binnen. Stukjes van zonnepanelen die op het dak lagen, zijn in de wijde omtrek verspreid.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Op de kassen lagen duizend zonnepanelen, drie- tot vierhonderd hiervan zijn in vlammen opgegaan. Restanten zijn in een gebied van een kilometer rond de brandhaard terechtgekomen in weilanden.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. In het kassencomplex lag veel brandbaar materiaal opgeslagen, zoals hout, volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. "Maar het is niet duidelijk of dat ook de oorzaak is dat het vuur zich zo snel heeft kunnen verspreiden. Of dat bijvoorbeeld de aanwezigheid van omvormers voor de zonnepanelen daarvoor zorgde", zo zegt de woordvoerder.

Rond half zeven dinsdagmorgen was de brandweer klaar met het nablussen. De veiligheidsregio houdt er rekening mee dat het vuur nog kan oplaaien.

Veel rook
De brand ontstond rond half een in de nacht en breidde zich ‘razendsnel’ uit, zo meldde de brandweer. Grote rookwolken trokken ook naar bewoond gebied toe. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten als ze last hadden van de rook. De politie hield een oogje in het zeil.

Om voldoende bluswater te hebben, werden extra voertuigen ingezet. Tegen kwart over een was het grootste gevaar op uitbreiding van de brand geweken en om twee uur was het vuur onder controle. De brandweer: "Gelukkig is het grootste deel van het complex behouden gebleven."

Oppassen met stukjes zonnepanelen
Over de restanten van de panelen laat de brandweer weten dat ze niet giftig zijn en ‘gewoon opgepakt kunnen worden en bij restafval weggegooid worden.’ Dieren kunnen beter niet met de restanten in aanraking komen, omdat ze scherpe deeltjes kunnen inslikken. Bij het opruimen van het spul adviseert de brandweer dat bij voorkeur te doen met beschermende handschoenen. Het materiaal kan scherp zijn en er kleven mogelijk roetdeeltjes aan.

Recent ook grote brand in Etten-Leur
Begin mei kwamen er na een brand, elders in Etten-Leur, ook deeltjes van zonnepanelen terecht in weilanden. Maar volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is de omvang nu niet te vergelijken met de gevolgen van de grote brand bij Axell Logistics. Deze onderneming ligt op ruim 2 kilometer van het kassencomplex, waar de afgelopen nacht het vuur woedde.

Een speciaal bedrijf uit Oudenbosch was de eigenaar van de weilanden te hulp geschoten. Met een grote stofzuiger is inmiddels de helft van die weilanden (ofwel125 hectare) schoongezogen. Het bedrijf is nog niet benaderd door de eigenaar van de afgebrande kassen.

LEES OOK: Enorme stofzuiger helpt boeren weer aan schone wei na grote brand

Een beeld van de grote  brand in Etten-Leur (foto: Christian Traets/SQ Vision).
Een beeld van de grote brand in Etten-Leur (foto: Christian Traets/SQ Vision).
Grote rookwolken boven het brandende kassencomplex (foto: politie Basisteam Weerijs).
Grote rookwolken boven het brandende kassencomplex (foto: politie Basisteam Weerijs).
De brand breidde zich razendsnel uit (foto: Christian Traets/SQ Vision).
De brand breidde zich razendsnel uit (foto: Christian Traets/SQ Vision).
De brandweer aan het werk (foto: Christian Traets/SQ Vision).
De brandweer aan het werk (foto: Christian Traets/SQ Vision).
Mensen in de buurt konden last hebben van de rook (foto: Christian Traets/SQ Vision).
Mensen in de buurt konden last hebben van de rook (foto: Christian Traets/SQ Vision).
Een luchtopname van het kassencomplex voor de brand (foto: Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant).
Een luchtopname van het kassencomplex voor de brand (foto: Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!