Plofkraken in Duitsland: vijf mensen opgepakt bij invallen

23 mei 2023 om 11:24 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:00
nl
Bij invallen in twee huizen in Helmond is dinsdagochtend iemand aangehouden die betrokken zou zijn geweest bij ruim twintig plofkraken in Duitsland en Luxemburg. Hierbij werd meer dan een miljoen euro buitgemaakt en is voor twee miljoen euro aan schade aangericht. Op andere plekken in ons land werden nog eens vier verdachten opgepakt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tijdens de invallen zijn onder meer geld, kleding, mobieltjes en computers in beslag genomen. De actie gebeurde in samenwerking met de Duitse politie en justitie. Er waren invallen in negen huizen in Helmond, Amsterdam en Utrecht. De verdachten zijn tussen de 23 en 38 jaar oud.

De mannen zouden een rol hebben gespeeld bij 22 plofkraken, die tussen eind mei 2021 en eind augustus vorig jaar werden gepleegd. De Duitse recherchedienst heeft dit bekend gemaakt. Van die 22 plofkraken werd er een in Luxemburg (Schuttrange) gepleegd, alle andere in Duitsland, zoals Dortmund, Keulen, Meerbusch en Viersen.

De aanhoudingen volgden op intensief grens-overstijgend onderzoek in samenwerking met het internationale Rechtshulpcentrum in Arnhem. Tegen de vijf verdachten was al een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De Nederlandse rechter beslist binnenkort over het verzoek om overlevering van de vijf aan Duitsland.

Volgens de Duitse politie moeten de aangehouden verdachten rekening houden met gevangenisstraffen van tien tot vijftien jaar. Onlangs werden een vrouw (31) en een man (22) uit Den Bosch in ons land veroordeeld tot een en vijf jaar cel, omdat ze plofkraken gepleegd hadden in Duitsland. Dat gebeurde tussen november 2019 en februari 2020.

LEES OOK: Man en vrouw blazen geldautomaten op: 5 en 1 jaar celstraf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!