Je auto valt stil op een spoorwegovergang: dit is wat je dan moet doen

23 mei 2023 om 19:00 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:02
nl
Het is de nachtmerrie van elke bestuurder, met je auto vast komen te staan op het spoor. Het gebeurde dinsdag op een spoorwegovergang in Bergen op Zoom. De bestuurster wist nog op tijd te ontsnappen, maar haar auto werd tientallen meters meegesleurd door de trein. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Maar wat moet je doen als je in zo’n situatie belandt?
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Alvast een kleine geruststelling. De kans dat je vast komt te staan op het spoor is klein. “Eigenlijk kan een auto niet zomaar afslaan”, stelt automonteur Marc Bressers gerust. “En de kans dat het precies op de spoorlijn gebeurt is nihil."

"Als we in paniek raken, doen we het verkeerde."

Maar toch gebeurde het vorig jaar 26 keer in Nederland. Volgens Bressers ontstaan deze ongelukken vaak door een menselijke fout. "Ze kennen hun auto niet goed genoeg of raken in paniek als de auto afslaat. En als we in paniek raken, krijgen we vaak een error en gaan we het verkeerde doen."

Bij moderne auto's kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de auto na het afslaan op de elektrische handrem springt. "Net als bij een ouderwetse handrem druk je dan gewoon weer het knopje omlaag en dan gaat hij los. Maar soms vergeten mensen dat die handrem erop kan staan."

Wat ook voor verwarring kan zorgen is het start-stopsysteem dat in moderne auto’s zit. De motor in die auto’s schakelt uit als je stilstaat en start weer als je de koppeling loslaat. “Maar soms drukken mensen dan die knop opnieuw in als ze weg willen rijden en zetten ze de auto juist uit”, legt de automonteur uit.

"De accu of benzinetank kunnen niet zomaar leeg zijn."

Met een lege accu of benzinetank op een spoorwegovergang belanden, is volgens Bressers onwaarschijnlijk. “Als je aan het rijden bent, wordt de accu continue bijgeladen. Die kan dan niet zomaar leeg zijn. En als je benzinelampje begint te branden, zit er vaak nog een paar liter in. De kans dat je tank precies op de spoorlijn helemaal leeg is, is een op de miljoen.”

Als je je auto onverhoopt toch niet meer aan de praat krijgt, zijn er twee dingen die je kunt doen. Als de spoorbellen nog niet rinkelen, is er nog genoeg tijd om je auto weg te krijgen. "Zet hem in zijn vrij, haal de handrem los en je duwt hem zo van het spoor." Volgens Bressers is dat in een paar seconden gepiept.

"Bel meteen 112, dan kan er mogelijk nog ingegrepen worden."

Wanneer de spoorbomen wel al dicht zijn, moet je maken dat je wegkomt. "Bel meteen 112, want dan kan er mogelijk nog ingegrepen worden", legt Aldert Baars van Prorail uit. De meldkamer van het noodnummer staat in contact met de meldkamer van het spoor en zo kan de machinist gewaarschuwd worden. Dat gebeurde volgens hem ook bij het ongeluk in Bergen op Zoom. "Er kon nog vaart geminderd worden en daardoor was de impact minder groot."

LEES OOK:

Auto valt stil op spoorwegovergang en wordt geschept door een trein

Bus op overweg geramd door trein: chauffeur met pech niet vervolgd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!