Tilburg wordt echte ijssportstad met komst grote shorttrackwedstrijden

23 mei om 20:28 • Aangepast 2 juni om 02:02
nl
Tilburg groeit verder uit tot een echte ijssportstad. Vanaf volgend jaar worden alle internationale shorttrackwedstrijden, zoals World Cups en Europese kampioenschappen, in Brabant verreden. Dat zijn de schaatsbond KNSB, TIG Sports en de gemeente Tilburg voor een periode van vijf jaar overeengekomen.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De wedstrijden gaan plaatsvinden in het IJssportcentrum Tilburg. En de talenten van de toekomst die daar trainen zijn er maar wat trots op.

"Als je beseft dat je straks op dezelfde ijsbaan schaatst als Suzanne Schulting is dat wel heel cool."

“Ik vind het heel gaaf, want die toppers zijn wel de grote voorbeelden”, zegt de dertienjarige Jalina. “Als je beseft dat je straks op dezelfde ijsbaan schaatst als Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer is dat wel heel cool.” Ook de twaalfjarige Jorrit kan niet wachten tot het zover is. “Dan zie je ook veel beter hoe goed ze in andere landen kunnen shorttracken. Dat is wel cool.”

Tilburg steekt zo langzaam maar zeker Heerenveen naar de kroon als dé ijssportstad van Nederland. De stad heeft met de Tilburg Trappers al de meest succesvolle Nederlandse ijshockeyclub in huis en de stad organiseert ook alle kunstschaatswedstrijden. “We zijn heel trots dat we nu ook dit hierheen hebben kunnen halen”, zegt John van Heeswijk van het Sportbedrijf Gemeente Tilburg. “Het is de internationale wereldtop die straks hier komt schaatsen.”

“Dit zet Tilburg echt op de kaart."

In maart 2024 is het WK Shorttrack nog in Rotterdam Ahoy. Daarna wordt de eerste ISU World Cup-wedstrijd in Tilburg gehouden. De capaciteit van het stadion is vergelijkbaar met dat van Dordrecht. Er kunnen ruim 3000 toeschouwers in.

“Dit zet Tilburg echt op de kaart", meent Van Heeswijk. "In Ahoy zitten volgend jaar iedere dag 10.000 man. Dat gaat hier niet passen, maar ik denk dat het elke dag uitverkocht zal zijn."

Als het aan de jonge schaatser Jorrit ligt, loopt het IJssportcentrum zeker vol met die dagen. "Ik hoop dat ik aan een ticket kan komen. Ik wil er dan graag bij zijn”, zegt hij. “Maar of het uitkomt met school weet je nooit.”

De jonge shorttrackers uit Tilburg (foto: Omroep Brabant).
De jonge shorttrackers uit Tilburg (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone