Video

Zwerm bijen midden in de stad: 'Mensen renden weg'

25 mei om 16:24 • Aangepast 3 juni om 02:01
nl
Honderden en misschien wel duizenden bijen hebben donderdagmiddag veel bekijks getrokken in hartje Den Bosch. De ene voorbijganger vond het maar eng, een andere bezoeker van de binnenstad vond het wel interessant en ze deelde graag wat er boven haar hoofd hing. De bijen hadden zich verzameld op een van de lampenkampen die boven de Hooge Steenweg hangen. Aan het begin van de avond hielden ze het voor gezien.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Damson Wilde is het wel gewend dat het druk is in de Hooge Steenweg. Ze werkt er in een cosmeticazaak, maar ineens viel het haar op dat er wat reuring was ontstaan. Winkelpubliek had ze al zien vliegen, die bijen.

"Een enorme zwerm bijen zat er samengeklonterd."

“Ik zag wat mensen wegrennen. Anderen keken omhoog, terwijl ze met elkaar praatten. Toen viel het mij ook op: een enorme zwerm bijen die boven onze winkel was samengeklonterd”, vertelt Wilde, die deel uitmaakt van het management van de winkel. “Het was rond twee uur en ik had ze nog niet opgemerkt. Ze zaten er echt niet zo lang. Dan zag je die insecten weer met zijn allen in beweging, vervolgens zaten ze bijeen op de lamp en soms viel er een aantal naar beneden.”

Bang was de Bossche geen moment. Ze nam al snel contact op met de gemeente, want ze wilde graag weten wat ze moest doen. Ook om ze te beschermen. Wilde: “De medewerker van de gemeente nam mijn verzoek direct serieus, maar zei ook dat de kans groot is dat de zwerm over een paar uur weer zou verdwijnen. Mochten ze er morgen nog zouden zitten, dan komt iemand van de gemeente een kijkje nemen.”

"Ze moeten diervriendelijk worden behandeld."

“Wat er ook gebeurt met de zwerm, ik ga erop toezien dat ze diervriendelijk worden behandeld. Wij werken hier ook op natuurvriendelijke wijze met onze producten”, vertelt Wilde.

Uiteindelijk hoeft de gemeente vrijdag niemand te sturen: aan het begin van de avond meldde Wilde dat de bijen hun biezen hadden gepakt. Zo kwam er na een uurtje of vier een eind aan een attractie in de Bossche binnenstad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!