Topchef Syrco Bakker uit Oisterwijk begint een nieuw avontuur

26 mei om 15:29 • Aangepast 6 juni om 02:01
nl
Hij komt uit Oisterwijk, maar hij heeft intussen zijn hart verpand aan Zeeuws-Vlaanderen, waar hij jarenlang de sterren van de hemel heeft gekookt: Syrco Bakker. Dertien jaar lang was hij het culinaire brein achter het tweesterren-restaurant 'Pure C' in Cadzand van Sergio Herman. Nu gaat hij op zoek naar zijn Indonesische wortels op het eiland Bali waar hij een nieuw restaurant begint. Hij vertelt er zondag over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Na zijn opleiding bij de Rooi Pannen in Tilburg zette Syrco meteen hoog in. Hij solliciteerde bij restaurant Oud-Sluis in Sluis van top-kok Sergio Herman dat drie Michelinsterren had. Drie keer werd hij afgewezen, maar uiteindelijk veroverde hij toch een plekje in de keuken. Sergio Herman zag zijn talent en vertrouwde hem in 2010 het restaurant Pure C in Cadzand toe.

Een jaar later al kookte hij zijn eerste Michelinster bij elkaar, in 2018 kwam daar een tweede bij. Vorig jaar kondigde hij zijn vertrek aan. Voor Pure C is dat heel zuur, want volgens nieuwe regels van Michelin vervallen de sterren als de chef vertrekt. Pure C is het eerste restaurant in Nederland dat daardoor sterren kwijt raakt.

Syrco vindt het jammer dat zijn afscheid daardoor overschaduwd wordt, maar hij is er aan toe om iets nieuws te beginnen. "Ik zoek een uitdaging waar ik zelf een beetje bang van word," vertelde hij. En dat wordt een restaurant op Bali. Zijn oma en opa van moeders kant kwamen uit Indonesië en de Indonesische keuken zit in zijn genen. Hij heeft zich goed voorbereid, heeft cursussen gevolgd om het Bahasa te leren, de taal die op Bali wordt gesproken. Volgende maand vertrekt hij, samen met zijn vrouw en dochtertje van 3 jaar oud.

Maar het is niet voorgoed. Terwijl hij kookt op Bali wordt in Sluis een monumentaal pand gerestaureerd waar hij over een jaar of twee een kleinschalig restaurant begint in combinatie met een bakkerij en een boerderijwinkel.

Maar ondertussen zit Syrco Bakker dus op Bali. Een ding hoeft hij daar niet te doen: streven naar een Michelinster, want die kun je in Indonesië niet krijgen.

Verder in KRAAK

PSV-watcher Paul Post over het vertrek van trainer Ruud van Nistelrooij bij PSV.
Eline Hintzen is de achterkleindochter van Frits Philips. Over haar jeugd op landgoed de Wielewaal in Eindhoven en de serie die Sander Schimmelpenninck maakte over de nalatenschap van het ooit zo machtige concern.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online en via Brabant+ terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!