Video

Brand in de Efteling: theater Raveleijn ontruimd

30 mei 2023 om 12:05 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:00
nl
In openluchttheater Raveleijn in attractiepark de Efteling is dinsdagochtend brand uitgebroken. Het vuur brak rond kwart voor twaalf uit, tijdens een show. Een huisje in het decor vatte vlam. Hoe dit kon gebeuren, wordt onderzocht.

De show 'Raveleijn' draait om paarden, water en vuur. Een draak spuwt tijdens de voorstelling vuur en op het hoogtepunt van de show zijn er ook vlammen te zien op de daken van de omliggende huisjes.

'Mijn dochter maakte zich vooral zorgen om de paarden'
Vlijmenaar Sven van Dijk zat samen met zijn dochter bij de show toen de brand uitbrak. Het theater werd direct ontruimd. “Dat ging heel goed, iedereen bleef rustig”, zegt hij. Zijn dochter is wel geschrokken, geeft hij aan. “Maar zij maakte zich vooral zorgen om de gezondheid van de paarden.”

Of het vuur ontstond door een fakkel of een vlammenwerper is onduidelijk. De gevel van het huisje is door de brand verwoest en afgebroken om beter te kunnen blussen. Een andere bezoeker vertelt dat niet meteen duidelijk was dat de brand er niet bij hoorde. "Het was op het einde van de show en daar hoort ook vuur bij. Toen het vuur zich verspreidde en er ook zwarte rook opsteeg, drong pas door dat dit niet de bedoeling was."

'Niemand was in gevaar'
Het vuur woedde tegenover de tribune waar het publiek zat. "Iedereen is veilig en ongedeerd. De brand is geblust door de brandweer. Niemand is in gevaar geweest", liet een woordvoerder van de Efteling al snel weten.

Het decorstuk dat vlam vatte, zit vast aan het kantoor van Efteling-personeel. Die medewerkers zagen vlammen voor de ramen. "In eerste instantie schrokken ze daar niet van", weet de woordvoerder. "Die vlammen zien we elke show voor de ramen. Maar nu stond het dak in de brand." Daarop werd meteen het kantoorpand ontruimd. Het personeel heeft een half uur buiten gewacht totdat de situatie helemaal onder controle was.

De attractie heropent om half vier in de middag. De show zal de komende tijd wel even zonder vuur moeten stellen. Het is nog niet duidelijk wanneer alles weer is gerepareerd.

Brand in Raveleijn.
Brand in Raveleijn.
Het opruimen van de verbrande decorstukken van Raveleijn (foto: Noël van Hooft)
Het opruimen van de verbrande decorstukken van Raveleijn (foto: Noël van Hooft)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!