Vaak sinkholes in de straat, buurt is er klaar mee: 'Slapeloze nachten'

30 mei 2023 om 16:18 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:02
nl
Bewoners van de Joris Minnestraat in Eindhoven zijn het zat. De straat is zo slecht onderhouden dat de weg regelmatig verzakt en er gaten ontstaan. Sinds zaterdag is de weg afgesloten omdat er, opnieuw, een sinkhole zit. "Ik durf hier niet meer met de auto te rijden, omdat ik bang ben dat ik dan wegzak", zegt buurtbewoonster Annemieke Aarts.

Het laatste zinkgat in de straat werd zaterdag ontdekt door Freek Versfeld. Hij zag eerst dat een stukje straat was verzakt. Niet veel later was het veranderd in een gat. "We hebben de politie gebeld, want dit is een drukke straat. Als iemand erin rijdt, zou het fout af kunnen lopen", vertelt Freek. In de tussentijd zette hij de omgeving zelf af met containers en linten.

"Het duurde zo lang tot iemand kwam. Ondertussen werd het gat steeds groter. De volgende dag was het al een vierkante meter", weet Freek. Alle auto's zijn inmiddels op verzoek van wegenbouwer Strukton uit de straat verplaatst. Dinsdagmiddag wordt de weg hersteld. "Hopelijk doet de gemeente ook iets aan de rest van de weg", hoopt de buurtbewoner.

"Ik zag brokken het gat in glijden."

Het is niet de eerste keer dat bewoners een sinkhole in hun straat zien. De weg toont volgens hen al jaren gebreken. "Ik woon hier bijna 23 jaar, de weg is al zo'n zeven jaar slecht", weet Annemieke Aarts. Als ze door haar straat loopt, wijst ze een stuk of vijf gaten in de weg aan. "Het is hier een gatenkaas. Een brok ellende, zullen we maar zeggen."

Ook bij bewoonster Antoinet Willems is weleens een sinkhole ontstaan. "Zo'n zes weken geleden, toen ik de groenbak verplaatste, viel er onder me opeens een groot gat. De stenen vielen allemaal naar beneden", vertelt ze. De schrik zat er goed in. "En dan gebeurt zaterdag precies hetzelfde, hier buiten voor mijn deur. Ik zag brokken langs de kant het gat in glijden. Dat is niet leuk. Het geeft een onveilig gevoel."

De bewoners zeggen bang te zijn dat het erger wordt. Antoinet vreest dat de verzakkingen een keer haar huis gaan treffen. "We willen gewoon dat de straat veilig wordt gemaakt, zodat we geen slapeloze nachten meer hebben over de onzekerheid of ons huis straks ook gaat verzakken", zegt Antoinet.

Ook Annemieke is bang. Ze durft niet meer met haar auto door de straat te rijden, uit angst dat ze wegzakt. "Dit kan gewoon niet meer zo", zegt ze. "In deze straat wonen heel veel oude mensen, die moeten veilig kunnen wonen. Het is hoog tijd dat de gemeente de straat eens aanpakt."

"Het heeft geen nut."

Maar dat laatste gebeurt maar niet. De buurt heeft geregeld de gemeente Eindhoven gebeld over het probleem, maar zonder succes. "Och, we hebben al zoveel geprobeerd", verzucht Antoinet. "Ik heb brieven gestuurd, gebeld en foto's gemaild. De gemeente zegt steeds dat ze geen personeel hebben."

Ook Freek heeft vaker de gemeente gebeld. "Het heeft geen nut, de gemeente doet toch niets. We zouden gewoon willen dat de weg wordt geasfalteerd, zodat het weer veilig is. We krijgen steeds te horen dat we op een wachtlijst staan, maar er komt maar geen oplossing."

De gemeente Eindhoven laat weten dat ze tussen 2025 en 2028 onderhoud aan de weg gepland heeft staan. "Uit eerdere weginspecties is niet naar voren gekomen dat de weg eerder aangepakt zou moeten worden", meldt de woordvoerder. Het gat in de weg van zaterdag is ontstaan door een gescheurde rioolput. Door de scheur werd de fundering onder de weg uitgespoeld. De weg wordt dinsdag hersteld en is waarschijnlijk woensdag aan het einde van de dag weer open.

LEES OOK:

Sinkhole in het midden van de weg: straat in Eindhoven afgezet

De grond letterlijk onder je voeten vandaan, een overzicht van sinkholes

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!