1300 bedrijven snakken naar stroom, het netwerk zit nog steeds op de limiet

31 mei 2023 om 18:15 • Aangepast 9 juni 2023 om 02:03
nl
Het aantal bedrijven dat wacht op een nieuwe of zwaardere aansluiting op het stroomnet is afgelopen jaar flink toegenomen. Momenteel is er in Brabant een wachtlijst met 1300 aanvragen en dat zorgelijke aantal zal naar verwachting verder stijgen. "De kloof tussen vraag een aanbod op de elektriciteitsnet groeit en groeit", meldt netwerkbeheerder Enexis.

Sinds juni 2022 zit het elektriciteitsnet in Brabant nagenoeg vol. "Er is nauwelijks ruimte voor nieuwe of zwaardere aansluitingen", zegt Tim van Ham, woordvoerder van Enexis. "De problemen zijn ontstaan door de stijgende gasprijzen als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Ondernemers willen massaal omschakelen van gas naar elektriciteit. Ook huishoudens koken, verwarmen en rijden vaker elektrisch. Die energietransitie heeft een enorme vlucht genomen."

Het netwerkbedrijf had wel nieuwe aanvragen verwacht. "Maar het werd een heuse tsunami. Dat heeft ons verrast", zegt Van Ham.

25 knooppunten

Na een jaar is het capaciteitsprobleem alleen maar toegenomen. Enexis heeft 35 elektriciteitsstations in de provincie. Voor ieder station staan wel bedrijven op een wachtlijst. Als voorbeeld van de nijpende situatie geven we de wachtlijsten van vier grote steden.

  • Breda (60 bedrijven).
  • Den Bosch (100 bedrijven).
  • Tilburg (160 bedrijven).
  • Eindhoven (160 bedrijven).

Huishoudens
Dat wil overigens niet zeggen dat geen enkel bedrijf wordt geholpen. "Maar er komen meer aanvragen bij dan bedrijven die we kunnen afvinken", zegt Van Ham. Hij tekent daarbij aan dat particulieren zich geen zorgen hoeven te maken over de schaarste. "In onze berekeningen houden we in principe altijd ruimte voor de huishoudens en kleine gebruikers."

Het gaat bij de aanvragen niet alleen om afnemers van elektriciteit. Ook aanbieders, zoals boerenbedrijven met een eigen zonnepark, zitten te wachten tot ze worden aangesloten op het stroomnet. Sommige stroomproducenten hebben tienduizenden euro's geïnvesteerd, maar zien voorlopig geen cent terug.

Economische groei
Na de aanvankelijke paniek vorige zomer, keerde de rust rondom het elektriciteitsnet eind 2022 enigszins terug. Er kwam toen toch ruimte voor nieuwe aansluitingen omdat bedrijven, na overleg met netwerkbeheerder TenneT, een deel van hun stroomverbruik naar de daluren wisten te verplaatsen. Maar het volle netwerk heeft nog steeds een remmend effect op de economische groei in Brabant. Bedrijven kunnen amper starten of uitbreiden.

Er wordt daarom hard gewerkt aan de uitbreiding van het stroomnet. Zo investeert Enexis dit jaar 456 miljoen euro in het netwerk van de zogeheten middenspanning, vooral van belang voor huishoudens en kleine bedrijven. De beheerder van de grote hoogspanningsnetten, Tennet, is van plan de elektriciteitsverbinding tussen Eindhoven en de Clauscentrale in Maasbracht uit te breiden. Die klus begint volgend jaar zomer zal twee jaar duren, met een stevig voorbehoud.

Stikstof
De netwerkbeheerder wijst op de problemen die zijn ontstaan door de te hoge uitstoot van stikstof. "Hierdoor verleent de provincie op dit moment niet zomaar bouwvergunningen. Ook niet voor de aanleg of bouw van nieuwe elektriciteitsstations en masten, terwijl deze projecten juist tot minder uitstoot van stikstof kunnen leiden”, zo laat Tennet weten.

Ook de Enexis-woordvoerder tempert al te hooggespannen verwachtingen: "De krapte op het stroomnet zal vermoedelijk komende vijf tot tien jaar niet veranderen. De bouw van bijvoorbeeld een nieuw hoogspanningsstation, kan zomaar tien jaar duren."

LEES OOK:

Hoogspanningsnet zit vol: geen aansluitingen meer voor nieuwe bedrijven

Slot op elektriciteitsnetwerk is onaanvaardbaar, vindt de provincie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!