De bommenleggers hebben hun handen vol

1 juni 2023 om 01:00 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:01
nl
Explosies bij winkels, bommen bij appartementen en beschietingen van huizen. Bijna altijd zijn zulke aanslagen waarschuwingen uit de onderwereld. "We weten waar je woont. Betalen vriend. Anders gaat het echt mis", zo lijkt de achterliggende boodschap. Maar soms is simpeler. Dan is het gewoon ouderwetse wraak.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Rotterdam en omgeving krijgen momenteel de volle laag. Daar gaat de teller dit jaar naar de zestig explosies en beschietingen. Ongekend.

Wij kennen ze in Brabant helaas ook al lang. Tamelijk recent nog. Herinner je je nog de brandbommen bij Poolse supermarkten? Deze week was ook al de rechtszaak tegen een Rotterdamse man die twee keer toesloeg in Den Bosch. Het huis van de vrouw van Klaas Otto was doelwit.

Voorgaande jaren zagen we in Brabant alleen al tientallen serieuze explosies, explosievenvondsten of beschietingen. Eigen onderzoek van Omroep Brabant leverde bijna 100 zaken op in een paar jaar tijd. In 1 op de 5 zaken werd een verdachte gepakt.

Van Bergen op Zoom en Breda tot Den Bosch en Oss. Vooral in steden, soms in dorpen. Vorig jaar waren er minstens Brabantse 35 gevallen in het nieuws.

Coffeeshop
Maar dit jaar verloopt totaal anders. Ik kon drie nieuwsberichten terugvinden. Eentje bij een appartementencomplex in Oss (Vianenstraat), een coffeeshop in Tilburg (Gasthuisring) en een woning in Valkenswaard (Kreijenbeek) Drie gevallen in januari, februari en maart.

Niet eens maandelijks, vroeger bijna wekelijks. Da’s toch opmerkelijk, zo'n daling. Het is tegen de jarenlange trend in.

Hoe het te verklaren is dat het in Brabant lijkt te dalen? Het lijkt me sterk dat criminele rivalen ineens de vrede hebben getekend. Misschien dat hun tactiek is veranderd. Lossen ze conflicten voortaan onderling op, buiten het zicht? Misschien door mensen te ontvoeren? Maar ook dat klinkt wat ongeloofwaardig.

In de onderwereld is alle geoorloofd. Ze zijn niet ineens roomser dan de paus. Een bom is zo gelegd.

Regionale experts
Er is nog een andere verklaring mogelijk, maar die is wat gewaagder, dat geef ik toe. Je ziet dat bepaalde ervaren experts vaak bij elkaar wonen. Alsof het een branche is. Synthetische drugsmakers komen uit Brabant, plofkrakers vaak uit Utrecht en omgeving.

Zitten de ervaren bommenleggers misschien vooral in Rotterdam en omgeving, als een soort clubje dat je kan inhuren? De criminele zzp’er is een bekend fenomeen. Jonge roekeloze gasten die voor een kleine vergoeding wel even naar een adresje in Brabant wilden scheuren voor een 'explosieve boodschap'.

Wat die theorie ondersteunt is de reeks arrestaties in Rotterdam. De politie heeft de voorbije maanden in Rotterdam en omgeving zo’n 45 verdachte bommenleggers opgepakt. Vaak nog tieners. Die zijn dus van de straat en kunnen niet meer toeslaan - als je er vanuitgaat dat ze ook echt iets gedaan hebben dan.

Soms zit je met onverklaarbare trends. De mensen die zich er aan schuldig maken laten zich nou eenmaal niet interviewen. Wie het weet mag het zeggen.

Wil je de column eerder lezen? Abonneer je dan op de Misdaadnieuwsbrief van Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!