Roel van Gurp weer in de Eerste Kamer voor GroenLinks
De Eerste Kamer wordt gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Van Gurp stond op plaats negen op de lijst voor GroenLinks. Die plek was eigenlijk te laag voor een zetel, maar dankzij de Brabantse voorkeursstemmen schoof hij een paar plekken op. De afgelopen vier jaar zat hij ook al in de Eerste kamer.
De hoofdtaak van de Eerste Kamer is het controleren of wetsvoorstellen goed in elkaar zitten en uitvoerbaar zijn.
"Het duizelt me nog steeds."
De actie was van tevoren niet gepland. “Ik had wel geruchten gehoord, maar daar ben ik niet zo van”, zegt Van Gurp. Hij heeft voorafgaand aan de verkiezingen ook geen contact gehad met de fractie in Brabant.
Ook na de stemming op dinsdag geloofde hij het nog niet. “Ik heb gewacht tot de kiesraad de uitslag officieel bekend maakte.” Toen die bevestigde dat hij inderdaad terug zou keren in de Eerste Kamer, drong het pas echt tot hem door. “Ik was totaal verrast. Ik ben nog steeds ontzettend blij maar ook overrompeld. Het duizelde me de afgelopen dagen en dat is eigenlijk nog steeds zo.”
Onverwachts was het ook voor het partijbestuur. De vraag was namelijk hoe die zouden reageren als niet de kandidaat hoger op de lijst een zetel zou krijgen, maar Van Gurp. “We hebben het er samen over gehad, want je wilt hier natuurlijk geen conflict over. Het partijbestuur is niet blij met voorkeursacties, maar maakt in dit geval gelukkig geen bezwaar.”
De Brabantse Statenleden konden dit doen, omdat hun stem voor de Eerste Kamer omgerekend 0,2 zetel waard is. Dat maal vijf maakt dus een hele zetel voor Van Gurp. Door deze actie wordt Brabant toch nog vertegenwoordigd in de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. De rest van de GroenLinks-senatoren komt uit de randstad.
"Ik heb kennis over de regio."
Samen met Mary Fiers van de PvdA is van Gurp straks één van de twee Brabanders in de gezamenlijke fractie van de PvdA en GroenLinks. “Ik wil het geluid vanuit de provincie laten horen in het debat. Het is belangrijk dat elke regio vertegenwoordigd wordt."
"Ik zit er straks niet als belangenbehartiger van Brabant, maar ik heb wel veel kennis over deze regio. Mijn maatschappelijk leven speelt zich grotendeels hier in Brabant af en dat neem je mee. Je weet waar mensen het hier over hebben.”
Welke portefeuille Van Gurp krijgt is nog niet duidelijk. De taken waren vóór de verkiezingen al verdeeld en toen leek het er nog op dat Van Gurp niet terug zou komen. De afgelopen vier jaar hield hij zich bezig met sociale zaken en behandelde onder meer de nieuwe pensioenwet.
LEES OOK: Dit is waarom Brabant belangrijk is voor de Eerste Kamerverkiezingen