Boze man van 76 tilt auto op met shovel: 'Ik was helemaal doorgedraaid'

2 juni 2023 om 15:35 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:00
nl
Een 21-jarige Dongense wilde haar auto wassen voor de garagebox van haar ouders, waarna haar 76-jarige buurman door het lint ging en haar auto verplaatste met zijn shovel. Dat is een notendop hoe het misging afgelopen woensdag. "Meneer kwam schreeuwend, met bebloede polsen, naar me toe."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Na een korte rondvraag in de Schuberstraat is snel duidelijk waar onze verslaggever moet aanbellen. "Daar! Maar meneer is altijd bezig. Dus hij zal er wel niet zijn."

Een oudere man met zilvergrijs haar opent de deur. "Goedemorgen jongedame," zegt hij glimlachend. Wanneer ik hem vraag hoe het afgelopen woensdag zo uit de hand kon lopen, vertrekt zijn gezicht. "Ik war helemaal doorgedraaid." Even verderop heeft hij een garagebox waar hij woensdagmiddag bezig was met zijn shovel. "Ik wou met m’n shovel naar buiten toe, naar m’n land. Toen stond er ineens een auto, op slot."

"Wat heeft hij bij mijn auto gedaan waardoor hij bloedende armen heeft?

De auto bleek van zijn achterbuurmeisje. De 21-jarige vrouw wilde haar auto wassen voor de garagebox van haar ouders, die haaks staat op die van haar buurman. "Ik was naar binnengelopen om een sopje te maken en me om te kleden, want ik kwam van m'n werk. Toen ik weer naar buiten liep, kwam meneer schreeuwend naar me toe met bebloede polsen."

"Hij wees naar z’n armen en riep 'Kijk nou wat je hebt gedaan!' Dus ik dacht: Wat heeft hij bij mijn auto gedaan waardoor hij bloedende armen heeft? Mijn vader denkt dat de buurman via de onderkant van m’n auto de handrem eraf wilde halen." "Ik heb 'm geprobeerd zelf weg te duwen," zegt de man daarover.

De Dongense dacht dat haar buurman niet naar buiten hoefde, omdat zijn auto al naast de garagebox stond. "Mijn garagedeur staat open," aldus de man. "Ik ben daar bezig. Dan vraag je dat toch even. Ik vind dat asociaal. Ik heb een paar keer gezegd: 'Zet hem nou weg, want ik moet eruit'. Maar zij zei 'Nee dat doe ik niet'."

"Ik schreeuwde 'Zet m’n auto neer! Zet ‘m neer!'"

"Zijn eigen auto stond er ook," zegt zijn achterbuurvrouw. "Hij was best agressief. Toen dacht ik: Ik ga er niet op in. Ik heb geen duidelijke vraag gehoord, alleen maar geschreeuw." Vervolgens begon ze haar auto te wassen.

"Toen hoorde ik ineens dat hij zijn shovel startte. Hij zette toen die lepel zo onder m'n auto. Ik schreeuwde 'Zet m’n auto neer! Zet ‘m neer!' Ik heb geprobeerd aan de handrem te trekken. Toen heeft hij slaande en schoppende bewegingen gemaakt en me bij m’n keel gepakt." De man zette de auto in een grasveldje aan de overkant van de straat neer.

"En dan nu met m’n 76 jaar heb ik in de cel moeten zitten."

"Dat mag niet, want ik mag natuurlijk geen eigen rechter spelen," zucht de man "Maar ik dacht: Donder op!" Hij zegt nog nooit in aanraking te zijn geweest met de politie. "En dan nu met m’n 76 jaar heb ik in de cel moeten zitten."

Maar waarom dan niet zelf de politie bellen? "Dat had ik moeten doen ja. Maar ik dacht ik ga niet iedere keer bellen als er een auto in de weg staat. Maar dat ga ik vanaf nu dus wel doen," zegt hij vastbesloten. De man spreekt zijn buurtgenoten al jaren aan op hun 'fout' geparkeerde auto's. "Ik heb een keer meegemaakt dat hier zes pallets met stenen stonden. Ik ben er helemaal klaar mee.”

Waarom de man zo tekeer ging, weet zijn buurvrouw niet precies. "Ik vond het best heftig. Misschien had hij gewoon een slechte dag en was dit de druppel. Of er gaat psychisch iets niet goed. Daarom doe ik geen aangifte van mishandeling en wil ik alleen de schade aan mijn auto vergoed hebben."

"Ik ken meneer al 21 jaar. We hebben nooit problemen gehad. Ik heb nog met zijn kleinkinderen gespeeld. Misschien dat ik hem daarom eerst negeerde. Negeer het maar voordat het erger wordt, dacht ik."

Ook de 76-jarige Dongenaar baalt. "Ik was altijd leuk met die kinderen en met hun ouders," vertelt de man. "Het was altijd 'goedemorgen', even een praatje maken. Maar nu komen er natuurlijk problemen."

LEES OOK: Man ergert zich aan geparkeerde auto en voert die af met een shovel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!