Scheidsrechters slaken noodkreet na geweld op het veld en overwegen acties

4 juni om 09:30 • Aangepast 14 juni om 02:00
nl
Scheidsrechtersvereniging COVS Oss-Uden heeft zaterdag tijdens de landelijke ledenvergadering een noodkreet laten horen vanwege de mishandeling van een aantal scheidsrechters. Ook andere Brabantse afdelingen maken zich grote zorgen over de veiligheid van hun scheidsrechters en willen dat er deze zomer duidelijke maatregelen komen. De scheidsrechters sluiten niet uit dat ze acties gaan voeren. "Een negatieve beslissing op het veld kan grote gevolgen hebben voor onze veiligheid."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door
Leon Voskamp

Voorzitter Jeroen Quinten van Scheidsrechtersvereniging Brabant-Zuidoost noemt het geweld op het veld verschrikkelijk. Hij wil dat de KNVB en de landelijke COVS (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters) de zomer gebruiken om met duidelijke plannen te komen.

"Je bent als scheidsrechter een eenling."

"In het profvoetbal worden wedstrijden gestaakt bij het gooien van een beker bier. In het amateurvoetbal zijn die regels er niet en bovendien hebben wij geen onafhankelijk team om ons heen. Je bent als scheidsrechter een eenling en een negatieve beslissing op het veld kan grote gevolgen hebben voor onze veiligheid", vindt Quinten.

De KNVB moet volgens hem ook serieus kijken naar het gedrag van profs. "Voetbal is volkssport nummer 1, maar waarom denken mensen binnen en langs de lijnen dat alles geoorloofd is? Na bijvoorbeeld het schandalige gedrag van spelers tijdens de bekerfinale tussen PSV en Ajax zei trainer Ruud van Nistelrooij dat dat er een beetje bij hoorde. Dit gedrag zie je echter alleen in het voetbal, bij andere sporten is er veel meer respect."

"We moeten het geweld een halt toeroepen."

Om aandacht te vragen voor het geweld op het veld worden acties niet uitgesloten. Zo hebben ze bij de afdeling Oss-Uden het idee om alle wedstrijden in het Nederlandse amateurvoetbal met KNVB-scheidsrechters een paar minuten stil te leggen. "Als we maar duidelijk maken dat het echt niet kan wat er momenteel gebeurt. We moeten het geweld een halt toeroepen."

Het stilleggen van wedstrijden alleen is niet voldoende volgens Stèfan Verbakel van scheidsrechtersvereniging Helmond. Hij zou graag zien dat er ook een mediacampagne komt.

"Als mensen twee weken lang worden bestookt met informatie en we daarna onze actie voeren op het veld, dan gaan voetballers en toeschouwers erover praten. We moeten met z’n allen gaan beseffen dat de hobby van miljoenen mensen niet verziekt mag worden.”

LEES OOK: Scheidsrechters amateurvoetbal mishandeld: 'Waar blijven de maatregelen?'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!