Maarten van der Weijden staat voor nieuwe uitdaging: de Elfstedentriatlon

6 juni 2023 om 09:30 • Aangepast 14 juni 2023 om 02:01
nl
Na zijn succesvolle Elfstedenzwemtocht van vier jaar geleden heeft oud-olympisch kampioen Maarten van der Weijden een nieuwe uitdaging: de Elfstedentriatlon. Hij gaat over twee weken proberen de route door Friesland niet alleen te zwemmen, maar ook te fietsen en te wandelen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Van der Weijden weet hoe het is om de Elfstedentocht te zwemmen. Maar om die ook fietsend en wandelend af te leggen: dat is een ander verhaal. Tijdens trainingen kon hij die afstanden aan. Maar de grote vraag is of hem dit ook vlak achter elkaar lukt. "Ik heb hier drie jaar voor getraind, dus volgens mij kan ik het aan", zegt hij bij Omrop Fryslân.

Een paar maanden geleden had de ex-topzwemmer, die in Vught woont, nog last van een maagbloeding. Die was 'best heftig' en hakte er flink in. Een week lag hij in het ziekenhuis, maar inmiddels is hij weer topfit. "Ik ben er zeker klaar voor."

"Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of het heeft gehad."

Van der Weijden wil van deze triatlon een zo groot mogelijk evenement maken om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Mensen kunnen nu zelfs met hem mee sporten. "Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of het heeft gehad. Dat we daar met zijn allen iets tegen kunnen doen en hopelijk een heleboel onderzoeken mogelijk kunnen maken, vind ik waanzinnig fijn."

In elke stad die wordt aangedaan staat een ander onderzoek naar kanker centraal. Zo kunnen mensen zien waar ze precies voor sporten of hun geld aan geven.

"Het kraakbeen in mijn knie is niet meer zo goed."

In tegenstelling tot bij een echte triatlon heeft Van der Weijden besloten de derde afstand - hardlopen - niet te rennen, maar te wandelen. "Het mooie aan wandelen is dat iedereen zou kunnen meedoen. Als je 70 bent, zou je alsnog mee kunnen doen." De tweede reden heeft met zijn eigen gezondheid te maken. "Het kraakbeen in mijn knie is niet meer zo goed, dus het is voor mij niet gezond om te gaan hardlopen. Wandelen kan ik wel."

De totale tocht duurt van 18 tot en met 24 juni. Tussendoor is er wel tijd om te slapen. "De eerste keer dat ik de Elfstedenzwemtocht probeerde af te leggen, in 2018, vond ik slapen valsspelen. Maar toen kwam ik er tijdens de tocht achter dat dit niet lukt zonder slaap. Ik zal moeten slapen om ook dat laatste stukje met zijn allen te doen."

LEES OOK:

Maarten van der Weijden met maagbloeding in het ziekenhuis

Hij flikt het! Na 195 kilometer volbrengt Maarten van der Weijden Elfstedenzwemtocht met succes

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!