Thijs heeft een draaiorgel op zonne-energie: 'Volgens mij ben ik de eerste'

6 juni om 12:00 • Aangepast 16 juni om 02:01
nl
Thijs Haenen uit Geldrop heeft een bijzonder draaiorgel dat werkt op zonne-energie. Afgelopen weekend speelde hij er voor het eerst mee in de binnenstad van Eindhoven. Volgens hem is hij de eerste orgelman in Nederland die op deze manier zonne-energie gebruikt.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Een draaiorgel maakt muziek als er een soort ponsband met openingen door het instrument getrokken wordt. Vroeger werd dat met de hand bediend door aan een wiel te draaien. Tegenwoordig gebeurt dat elektrisch. Vaak met een accu, maar Thijs deed het met een aggregaat.

"Het verhaal gaat dat de gemeente Eindhoven vanaf 2025 alles emissievrij wil hebben in de binnenstad. Dan kan ik moeilijk met een strak gezicht met mijn benzine-aggregaatje daartussen gaan staan, ook al verbruikt dat bijna niets. Ik was al een jaar bezig om daar iets op te verzinnen."

"Hiermee kan ik het lang volhouden."

Maar dat is niet de enige reden. "Ik vind het ook gewoon leuk om hiermee bezig te zijn. Ik werk in de techniek en heb aan de TU Eindhoven gestudeerd. Ik vind het mooi om met de nieuwste technieken bezig te zijn. Ik was al heel lang alles uit aan het puzzelen en vorige maand vielen de puzzelstukjes ineens op zijn plek."

Even vreesde hij dat iemand anders hem voor was. "Een collega-orgelman in Groningen zei dat hij al zonnepanelen op zijn orgel had staan. Maar dat bleek een 1 aprilgrap te zijn. Toen dacht ik wel: zo gelooft niemand meer dat ik hier serieus mee bezig ben. Maar dat viel gelukkig mee."

"Het gaat om een kant-en-klaar opvouwbaar zonnepaneeltje", legt hij uit. "Dat kun je gewoon in de winkel kopen. Als ik met mijn orgel de stad in ga, zet ik ze er bovenop. Daarnaast heb ik een accupakketje dat ik op de wagen zet. Ook draagbaar."

"Je hoort geen gebrom meer tussen de nummers door."

De panelen zijn twee meter lang en vijftig centimeter breed. Ze passen precies als een dakje boven het orgel. En nog een voordeel: je hoort geen gebrom meer tussen de nummers door.

Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen ongeveer twee derde van wat het orgel aan energie verbruikt. "Daarmee kan ik het heel lang volhouden. En als de zon niet schijnt, kan ik op de accu's nog steeds tien tot elf uur spelen. Ook voor de winter is dat genoeg, als het een keer niet zonnig is."

LEES OOK: Thijs werd in de Efteling verliefd op draaiorgels en dat ging nooit over

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!