Chef-kok Dick Middelweerd troost zijn personeel als ze fouten maken

7 juni 2023 om 16:34 • Aangepast 16 juni 2023 om 02:00
nl
Dick Middelweerd (59) wordt wel de 'liefste chef' van Nederland genoemd. De chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre houdt niet van ruzie. "Daar heb ik dagenlang last van." Hij denkt ook dat zijn personeel er zelf nog het meeste last van heeft als ze een fout maken. "Eigenlijk wil ik ze dan het liefste troosten." Hij vertelt er woensdagavond over in het TV-programma 'KRAAK vraagt door' van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Middelweerd combineert zijn zachtheid met perfectionisme en ambitie. Het bewijs dat dat werkt, hangt bij de voordeur van zijn restaurant: twee Michelinsterren. Die hangen er nu al tien jaar. Hij is er trots op en vindt het helemaal niet gek voor iemand die zich als puber niet echt thuis voelde in de schoolbankjes en niet wist wat hij wilde in het leven.

"Vanaf de eerste dag voelde ik: dit is het."

Hij had zo'n vaag idee dat hij radio-dj wilde worden, maar een beroepskeuzetest wees naar de keuken: kok of bakker. En toen kreeg zijn leven opeens richting. "Vanaf de eerste dag voelde ik: dit is het." Dat gevoel werd nog sterker toen hij in een sterrenrestaurant ging werken. "Ik hield van de ambitie en ontdekte hoe lekker eten kon zijn."

Nog meer richting kreeg het leven van Dick Middelweerd toen hij zijn vrouw Anne-Laura ontmoette. Haar ouders hadden een restaurant in Waalre. Daar lag hun toekomst. Ruim 20 jaar geleden namen Dick en Anne-Laura het restaurant over.

In 2006 kregen ze de eerste ster. De tweede in 2012 kwam gek genoeg toen Dick het na een lichte hartaanval iets rustiger aan ging doen. "Mijn vrouw zei toen: 'We gaan een dag minder werken'." Maar dat gaf juist de ruimte om het restaurant verder te verbeteren.

Het is een les die Dick ook gebruikte toen het restaurant anderhalf jaar geleden zware schade opliep bij een keukenbrand. Ze moesten drie maanden dicht. Een ramp. "Maar zo hebben we dat niet ervaren," vertelt Dick.

"We hebben alle kookboeken van zolder gehaald."

Zijn bedienend personeel ging op stage in andere restaurants en kwam met nieuwe inzichten terug. En in de keuken werden nieuwe ideeën uitgeprobeerd. Dick: "We hebben alle kookboeken van zolder gehaald en die zijn we uit gaan pluizen met z'n allen".

Ze zijn er dus weer beter geworden, vindt hij zelf. En dat leidt vanzelf naar een veel gestelde vraag: komt er een derde ster aan voor de Treeswijkhoeve? "Mijn leven is niet mislukt als ik hem niet krijg, maar ik zeg altijd: je moet streven naar een derde ster, anders raak je de tweede kwijt."

Hij wordt dit jaar 60 en hij kijkt wat vaker achterom, maar ook vooruit. Hoe gaat het verder met de Treeswijkhoeve? Het antwoord op die vraag ligt in Kopenhagen. Daar werkt zijn zoon Mats (25) nu in een tweesterrenrestaurant. Hij is de gedroomde opvolger. Eigenlijk is alleen nog de vraag wanneer.

'KRAAK vraagt door' wordt woensdagavond om 17.15 uur uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!