Pieter veroorzaakte lachgasongeluk waarbij zijn vriend omkwam: 1 jaar cel

8 juni 2023 om 12:45 • Aangepast 16 juni 2023 om 02:00
nl
Pieter L. (23) uit Breda moet een jaar de cel in voor het veroorzaken van een ongeluk, waarbij de 17-jarige Roy is overleden. Dat ongeluk gebeurde vorig jaar in de vroege ochtend van 1 mei in het buitengebied van Oudenbosch, terwijl Pieter flink wat lachgas had gebruikt. Twee meisjes van 16 raakten bij dat ongeluk ernstig gewond en hebben nog steeds veel last van de gevolgen van het ongeluk.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Pieter had een auto geleend van een vriend en was met Roy en twee meiden van toen 16 gaan rijden. Ze hadden lachgas gebruikt op de parkeerplaats bij de McDonald’s in Oud Gastel. Daarna waren ze gaan rijden. Een dollemansrit, zo noemde de rechter het. Er werd hard gereden en lachgas gebruikt. De sfeer was uitgelaten.

Hoeveel ballonnen Pieter die avond heeft gebruikt, kon hij zich twee weken geleden op de zitting niet meer precies herinneren. "Zeven, acht? Ik weet het echt niet." Tijdens de rit hadden alle inzittenden lachgas gebruikt, zo blijkt uit verklaringen. De tank werd doorgegeven in de auto.

135 per uur
Rond vier uur 's nachts verloor Pieter de macht over het stuur in een flauwe bocht. De auto vloog op de Standdaarbuitensedijk uit de bocht met 136 kilometer per uur, knalde op een boom en belandde op z'n kop in een weiland. De 17-jarige Roy was op slag dood. Twee toen 16-jarige meiden werden ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het was donker, nat en mistig op de weg waar een maximum snelheid geldt van 60 kilometer per uur. Pieter raakte ook gewond. "Ik weet dat het stuur zwaar werd. Ik zag een lichtflits en ik werd wakker in een weiland,” verklaarde hij op de zitting.

Bekneld
Pieter en een van de meiden waren uit de auto geslingerd. Het andere meisje zat, net als Roy, nog bekneld in de auto. Ze vertelde tijdens de zitting: "Toen ik wakker werd in de auto keek ik om me heen. Ik heb geprobeerd Roy te helpen, geprobeerd hem wakker te maken, maar hij bewoog niet meer."

Behalve het jaar celstraf kreeg Pieter ook nog acht maanden voorwaardelijke straf die hij moet uitzitten als hij binnen twee jaar nog eens in de fout gaat. Pieter mag ook drie jaar geen motorvoertuig besturen. En ook hier komt nog een jaar voorwaardelijke rijontzegging bij.

Schadevergoedingen
Ook moet hij de ouders van Roy een schadevergoeding betalen. Zijn moeder krijgt 15.000 euro voor emotionele schade, zijn vader 33.000 euro voor onder meer de begrafeniskosten inclusief het vuurwerk dat daarbij werd afgestoken.

Pieter kreeg een lagere celstraf dan de twee jaar die tijdens de zitting werd geëist. Mede doordat niemand in de auto ingreep. De sfeer was uitgelaten, inzittenden hadden geen gordel om en de bestuurder kreeg lachgasballonnen aangereikt. In plaats van een langere celstraf vindt de rechtbank het noodzakelijk dat hij na zijn straf hulp en begeleiding krijgt.

LEES OOK: Pieter na dodelijk lachgasongeluk: 'Ik denk elke dag aan overleden vriend'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!