Judoka Roy Meyer werkt keihard aan zijn kwalificatie voor 'Parijs'

9 juni 2023 om 13:59 • Aangepast 17 juni 2023 om 02:01
nl
De strijd met zijn rivaal Henk Grol hoeft hij niet meer aan, die is gestopt met judo. Maar dat wil niet zeggen dat judoka Roy Meyer (32) uit Breda nu zeker is van kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar. Er zijn meer kapers op de kust, in zijn categorie 'boven de 100 kilo'. Maar gedreven als hij is, heeft hij er veel voor over om er te staan volgend jaar. Sport is alles voor hem. Zonder judo had zijn leven er totaal anders uit gezien. Hij vertelt er zondag over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

"Sport heeft me leren leven", vertelde hij ooit. Meyer groeide op in Breda, in een gezin waar weinig warmte en liefde was. Er was agressie en voortdurend ruzie tussen zijn vader en moeder. Toen hij 7 jaar oud was ging hij judoën bij trainer Wim Cobben, die als een vader voor hem was. Maar dat stopte toen de situatie thuis onhoudbaar werd en hij in internaten en in een jeugdgevangenis terechtkwam.

Later, toen hij ongeveer 17 jaar oud was lukte het hem wonderwel om de negatieve spiraal te doorbreken. Hij ging opnieuw de mat op en wat trainer Cobben al gezien had toen Roy nog maar een jochie was: hij bleek een groot talent. Nu draait hij mee in de Nederlandse top en staat alles in het teken van 'Parijs 2024'.

Maar ondertussen doet hij zijn verhaal aan wie het maar horen wil. Hoe je omstandigheden niet kunt veranderen, maar wel de manier waarop je er zelf op reageert. Hij is nu als topsporter verbonden aan het 'Project Comeback' waar hij jongeren helpt die mentale problemen hebben. Hoe ze zichzelf kunnen leren kennen en met die kennis de regie kunnen nemen over hun leven. Hij weet het als geen ander.

Verder in KRAAK:
Riet Fiddelaers is is expert in rouw- en verliesverwerking en ze reageert op de opmars van kunstmatige intelligentie die het mogelijk maakt om te 'praten' met overledenen.

En: VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans uit Oisterwijk heeft hard aangedrongen op het verminderen het aantal asielzoekers in Nederland. Is hij tevreden met de Europese afspraken die daar nu over zijn gemaakt?

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!