Kleurrijke pride stoet trekt door Eindhoven: 'Leven en laten leven!'

10 juni 2023 om 19:30 • Aangepast 21 juni 2023 om 02:00
nl
Een kleurrijke, enthousiaste stoet van zo'n 1500 mensen trok zaterdagmiddag door het centrum van Eindhoven. Ter ere van Pride Month werd voor het eerst een Pride Walk georganiseerd. Ook onthulde de burgemeester het Regenboogplein. "Het is goed dat niemand zich meer weg laat duwen."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Ik wist niet eens dat er zoveel queers in Eindhoven waren," roept Mia uit Deurne ontroerd. "Ik vind dit echt heel mooi om te zien, want het kan best wel eenzaam zijn af en toe. Het is zo leuk om te zien dat zoveel mensen hier in Eindhoven verbonden zijn door hun 'queerheid' ofzo."

In april belaagde een groep voetbalsupporters een pand van het COC in Eindhoven. Een vrijwilliger van het COC werd mishandeld en een regenboogvlag die aan de gevel hing, is eraf getrokken en in brand gestoken. "Dit is een mooie fuck you tegen de mensen die dat hebben gedaan", zegt Eindhovenaar Rick grijnzend.

"Ook daarom is het heel goed dat wij, alle mensen in alle kleuren en alle genders, zich niet laten wegduwen en ook niet bang zijn," stelt burgemeester Dijsselbloem. "Dat hoor je gelukkig ook heel veel van de mensen hier: 'Wij mogen hier gewoon zijn. Get used to it.' Dat is ook goed. Terugduwen."

"Ik bid in de katholieke kerk dat ook zij, niet alleen man en vrouw, kinderen mogen krijgen."

Met haar witgrijze haren en glitterende regenboogpet valt de 68-jarige Ankie extra op in de menigte. "Ik bid in de katholieke kerk dat ook zij, niet alleen man en vrouw, kinderen mogen krijgen. Maar dat er meerdere vormen zijn en we dat achter ons mogen laten."

Mia vond de reis naar het centrum wel spannend. "Ik was een beetje bang toen ik hier op de fiets naartoe reed met m'n regenboogpet op. Iemand gebaarde vanuit zijn auto al van 'wegwezen jij'. Ik was bang klappen te krijgen. Daarom sta ik hier ook. Ik kan het niet hard genoeg zeggen: We mogen er allemaal zijn!"

"Laat iedereen zijn wie hij wil zijn. Leven en laten leven!"

"Ik ben uit Arnhem weggegaan omdat daar heel veel fysiek en verbaal geweld is," vertelt trans vrouw Davina, die deze week naar Veldhoven verhuisde. Vrijdag liep ze voor het eerst door het centrum van Eindhoven. Iets wat voor haar niet vanzelfsprekend is. Toch viel het haar alles mee. "Er was niets aan de hand. Allemaal tolerantie, perfect. Ze kijken je alleen aan, maar meer doen ze ook niet."

En ook zaterdag geniet Davina met alle andere lopers in de Pride Walk. "Ik ben volledig vrouw en ben zo blij dat ik hier ben." Ankie slaat een arm om haar schouder. "Ik ben Ankie," zegt ze bemoedigend. "Ik ben Davina. Laat iedereen zijn wie hij wil zijn. Leven en laten leven!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!