Diefstal van accu uit AED is zinloos: 'Je kunt hem niet eens opladen'

12 juni 2023 om 20:00 • Aangepast 20 juni 2023 om 02:04
nl
Beheerder Jan Albers is maandag meteen op pad gegaan om alle AED's In Schaijk te controleren. Burgerhulpverleners konden donderdagavond een AED niet gebruiken om een vrouw te reanimeren, omdat de accu uit de defibrillator verdwenen was. Gestolen, volgens Jan. De vrouw die gereanimeerd moest worden, is overleden. Volgens Albers had ze het ook met een werkende AED niet overleefd.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is egoïstisch en onbegrijpelijk, vooral ook omdat je de accu niet kunt opladen. Je hebt er dus niks aan", vertelt Jan bij de defibrillator die donderdag niet gebruikt kon worden. "Ik denk dat iemand met zo'n zelfde apparaat in de regio de accu uit dit apparaat heeft gehaald. Waarschijnlijk omdat de accu van dat apparaat stuk was", vermoedt Jan.

Na het incident van vorige week donderdag controleert Jan daarom alle AED's in zijn gemeente. "In Schaijk hangen er zeven", vertelt hij. Als Jan bij de bibliotheek naast de voordeur het apparaat test, is meteen te zien dat de batterij nog aanwezig is. Elke zes seconden knippert er een groen lampje.

"Iedereen kan een leven redden met dit apparaat."

De fabrikant van de AED's schrijft voor om de apparaten twee keer per jaar te controleren. Jan en zijn collega's controleren in Schaijk zelfs vier keer per jaar. Hij test dan ook of ze het echt doen. Als hij de klep van de AED opent, hoor je meteen een stem die zegt wat de gebruiker moet doen.

"Eigenlijk kan iedereen een leven redden met dit apparaat", zegt Jan. In het koffertje van de AED zitten ook een schaar en andere attributen die mogelijk nodig zijn om de patiënt te helpen. De defibrillator bij de bibliotheek doet precies wat hij moet doen en de accu is dus ook in orde. Alle andere apparaten in Schaijk worden door Jan op dezelfde manier gecontroleerd. Ze zijn allemaal in orde.

AED's zijn draagbare apparaten en ze hangen op openbare plekken. Met het apparaat kan het hartritme worden hersteld door het geven van een elektrische schok.

Volgens het Rode Kruis krijgen in Nederland driehonderd mensen per week een hartstilstand. Dat kan gebeuren tijdens het hardlopen, op het werk, in de bioscoop of gewoon thuis op de bank. Bij een hartstilstand telt elke seconde. Een AED kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Hoe sneller je een AED gebruikt bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans.

Zo'n accu werd donderdag gestolen uit een AED in Schaijk.
Zo'n accu werd donderdag gestolen uit een AED in Schaijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!