Zwakbegaafde John B. had last van prikkels en belaagde daarom jonge meisjes

12 juni 2023 om 18:42 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:02
nl
De zwakbegaafde John B. (57) vergreep zich in de zomer vorig jaar twee keer aan een jong meisje in Gemert. De rechter boog zich maandag over de zaak. "In mijn hoofd is het een warboel, dan krijg ik last van prikkels en die kan ik moeilijk onderdrukken", vertelde B.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Al ruim twintig jaar woonde B. vanwege zijn psychische problemen in een gesloten afdeling van GGZ-instelling Huize Padua in Boekel. Maar vanaf september 2020 kreeg hij meer vrijheden en mocht B. zonder begeleiding van het terrein af.

In de zomer van vorig jaar zag hij twee meisjes bij de lokale supermarkt. “Toen werd het in m’n bol te veel. Ik kreeg een soort van kortsluiting en ik heb me niet in bedwang kunnen houden”, legde B. maandag aan de rechter in Den Bosch uit.

“Het klinkt heel raar, maar daarna was ik van m’n lusten verlost.”

Hij fietste de meisjes achterna en pakte het oudste meisje (12) bij haar borsten. Een schuldgevoel had hij niet en hij was ook niet bang om gepakt te worden. Hij voelde vooral opluchting. “Het klinkt heel raar, maar daarna was ik van m’n lusten verlost.”

Tijdens de zitting kwam hij duidelijk uit z’n woorden. Hij oogde kalm en toonde weinig emotie. Zich inleven in de slachtoffers kan hij niet. Dat komt ook door zijn autisme dat een jaar geleden is vastgesteld.

B. bleek al vaker veroordeeld te zijn. Hij kreeg al eens vier jaar tbs. Volgens zijn advocaat Van Laake was dat in de tijd voordat hij werd opgenomen op een gesloten afdeling in Huize Padua.

De vader van een van de meisjes kwam maandag naar de rechtbank. Zijn twee dochters (12 en 9 jaar) waren die middag een rondje gaan skeeleren en werden op klaarlichte dag door John B. belaagd. Later is gebleken dat hij twee weken eerder ook een ander 14-jarig meisje uit het niets bij haar billen heeft gepakt.

"Het lijkt alsof de rechten van meneer belangrijker zijn dan de rechten van mijn kinderen."

"Je wilt je kinderen veilig op laten groeien. Dit heeft zo'n indruk gemaakt op hun leven. Je moet ze beschermen tegen iets wat niet kan." De vader vond het onbegrijpelijk dat B. allerlei vrijheden had gekregen. "Hij had niet vrij rond mogen lopen. Het lijkt alsof de rechten van meneer belangrijker zijn dan de rechten van mijn kinderen."

John B. ontkende de feiten niet. Hij wilde vooral behandeld worden voor zijn psychische problemen en wilde geen vrijheden meer. "Ik weet dat ik daar niet mee om kan gaan." Zijn advocaat was het daarmee eens en legde uit dat John B. ook niet meer in Huize Padua kan blijven. Hij zou daar worden bedreigd omdat hij de kliniek een slechte naam bezorgt.

De officier van justitie eiste een tbs-behandeling. “Dit is een man die heel zijn leven in de gaten gehouden moet worden. Hij redt het niet alleen.” Ze eiste geen verdere straf, omdat de man momenteel 'onder een streng regime' verblijft in de GGZ-instelling. "U heeft vooral psychische hulp nodig, structuur en voorspelbaarheid."

De rechter doet deze vrijdag al uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!