Zwemmen gevaarlijk voor nieuwkomers: geen zwemles en kennen gevaren niet

18 augustus 2023 om 17:24 • Aangepast 18 augustus 2023 om 19:58
nl
Vluchtelingen en migranten die gaan zwemmen, komen vaker in de problemen dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) komt dat doordat ze vaak geen zwemles hebben gehad en ze de gevaren van zwemmen in open water niet goed kennen. "Ze zijn het niet gewend."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Afgelopen woensdag verdronk een jongen van veertien in een plas in Eersel. Het ging om Ahmad Faroukh uit Hapert. De jongen zou van Syrische afkomst zijn en een jaar of drie met zijn familie in Hapert wonen. Hij was met vrienden aan het suppen (staand peddelen op een surfplank) op de recreatieplas van camping TerSpegelt.

Toen hun supboards omsloegen, vielen de jongens in het water. Twee jongens konden door omstanders worden gered. Voor Ahmad kwam die hulp te laat. De politie bevestigde eerder dat hij van buitenlandse komaf is en niet kon zwemmen.

Migranten en vluchtelingen zien vaak minder goed de gevaren van water in. "Er is geen twijfel dat die groep meer risico loopt op verdrinking", zegt Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). "We zien dat nieuwkomers naar verhouding vaker in de problemen komen."

Uit cijfers van het CBS over 2021 blijkt onder meer dat het risico op verdrinking 9 tot 10 keer groter was onder niet-Europese migranten onder de 20 jaar, dan onder jongeren die in Nederland zijn geboren.

De reden is vrij voor de hand liggend, zegt Visser. Nederland kent een zwemcultuur, maar in thuislanden van veel vluchtelingen en migranten is dat niet zo. "In Nederland leer je dit als kind al zwemmen. Dat moet ook in zo'n waterrijk land", legt hij uit.

"Het risico dat ze in de problemen komen is groter."

"Maar voor mensen van andere culturen is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hun ervaring met zwemmen in open water is veel kleiner. Ze zijn het niet gewend. Als ze dan in een land komen waar veel wordt gezwommen, zie je dat ze met mooi weer ook naar het water willen. Maar het risico dat ze dan in de problemen komen, is veel groter dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond."

De mensen zijn zich vaak ook een stuk minder bewust van de gevaren van zwemmen. Daarom werkt de NRZ samen met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). "We geven voorlichting aan asielzoekers over zwemmen. Dan leggen we bijvoorbeeld uit op welke plekken je wel of niet veilig kunt zwemmen en dat het belangrijk is dat ze zich bewust zijn van de risico's. De boodschap is: zwemmen is leuk maar doe het met verstand."

Daarnaast zet de NRZ in op zwemlessen. "We willen ervoor zorgen dat ze zwemvaardiger zijn. Het COA zorgt er op veel plekken voor dat asielzoekers gratis zwemles kunnen krijgen."

"Mensen zien de noodzaak ervan in."

Dat gebeurt niet overal, maar op de plekken waar de mensen gratis zwemles kunnen krijgen, is de belangstelling volgens Visser groot. "Op veel plaatsen zien mensen de noodzaak ervan in."

Maar ook mensen die wel in Nederland zijn opgegroeid, moeten oppassen. Jaarlijks verdrinken in Nederland zo'n honderd mensen in open water. De NRZ probeert mensen bewust te maken van de risico's van zwemmen in open water met de campagne 'Wie checkt jou?'.

LEES OOK: Voetbalclub rouwt na verdrinking van 14-jarig jeugdlid Ahmad Faroukh

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.