Vissen in gevaar door de droogte: 'Als ze naar lucht happen is het mis'

15 juni 2023 om 16:49 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:01
nl
Doordat het al meer dan een maand niet geregend heeft, dreigen vissen in Brabantse beken in gevaar te komen. De waterstand zakt snel en daardoor daalt ook het zuurstofgehalte in het water. "Als je ziet dat een vis zijn bek boven het water uitsteekt en naar adem hapt, dan moet je op", zegt Jos Kruit, droogtecoördinator van Waterschap Aa en de Maas uit. Het waterschap heeft vispassages afgesloten om te voorkomen dat het water nog verder zakt en roept iedereen op de vissen in de gaten te houden.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Een vis in nood kun je op twee manieren herkennen. "Als een vis naar adem hapt, betekent dat dat hij te weinig zuurstof binnenkrijgt en dat boven water wil aanvullen. Als je een vis op de bodem ziet spartelen, is het waterpeil te laag en kunnen ze niet meer verder zwemmen."

Als iemand dit ziet gebeuren, vraagt het waterschap dit aan hen te laten weten. "Wij kunnen dan de vissen gaan helpen. Helaas kunnen wij niet alle beekjes constant controleren, dus hopelijk let iedereen een beetje mee op." De medewerkers van Aa en de Maas controleren wel regelmatig het zuurstofgehalte in het water.

"Het kan ook gewoon met visnetjes gebeuren en door de beek te lopen"

Als het nodig is, kan het waterschap de vissen te helpen. "We werken samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland om de vissen dan uit het water te halen. Ze lopen dan door het water met schepnetjes en de gevangen vissen worden naar een andere beek gebracht."

Het waterschap heeft ook maatregelen genomen om te voorkomen dat beken droog komen te staan. "We hebben nu de vispassages afgesloten. Die zijn ervoor bedoeld dat vissen langs dichte stuwen kunnen zwemmen." Die passages zijn dus een goede oplossing voor de vissen, maar niet voor de waterstand. "Beekopwaarts zakt het water dan nog sneller en dat moet met het afsluiten van die vispassages worden voorkomen."

"Helaas hebben we het weer niet in de hand."

Het waterschap hoopt dat de vissen gewoon in hun eigen beek kunnen blijven. "Helaas hebben we het weer niet in de hand. De onweersbuien die na het weekend verwacht worden, zijn waarschijnlijk ook nog niet genoeg om het waterpeil te laten stijgen", vertelt de coördinator.

Het is wel fijn dat de droogte dit jaar relatief laat komt. "De vissentrek is net achter de rug. Van februari tot begin juni zwemmen ze van beek naar beek", legt Kruit uit. "De vissen zitten nu dus eigenlijk al op hun plek." Door de sluiting van de vispassages hebben ze alleen een kleiner leefgebied. "Maar dat is beter dan dat ze zonder zuurstof komen te zitten."

LEES OOK: Regen op komst, maar eerst een hete en benauwde zondag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!