Cardiologen Amphia meldden 1,8 miljoen aan extra inkomsten niet

16 juni 2023 om 07:16 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:01
nl
Cardiologen in het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben van leveranciers van medische hulpmiddelen fors meer betaald gekregen dan het toegestane maximum. Het gaat om vergoedingen die ze kregen voor advieswerk. De medisch specialisten hielden dat verborgen voor het ziekenhuisbestuur en het openbare Transparantieregister. Het gaat volgens de NOS en Nieuwsuur om 1,8 miljoen euro in drie jaar tijd.
Profielfoto van NOS
Geschreven door
NOS

Dat bedrag staat in een rapport van externe onderzoekers, die hiernaar keken in opdracht van het Amphia Ziekenhuis.

De cardiologen handelden hiermee in strijd met de regels die ongewenste beïnvloeding en omkoping van artsen moet voorkomen, meldt de NOS. Het ziekenhuisbestuur benadrukt dat er voor dat laatste in het Amphia geen aanwijzingen zijn gevonden. Wel worden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Anneke Jeurgens, vertegenwoordiger van de medisch specialisten in het ziekenhuis, noemt de ongeoorloofde betalingen 'gewoon niet goed'. Volgens haar hadden de betreffende cardiologen beter moeten weten. "We gaan die betalingen corrigeren."

Betalingen achtergehouden
Het Amphia gaf opdracht voor onderzoek na publicaties van de onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur. Daaruit bleek dat cardiologen in meerdere ziekenhuizen betalingen van leveranciers buiten het zicht van hun ziekenhuis hielden. Ook kwam daarin aan het licht dat in het Transparantieregister meerdere betalingen aan medisch specialisten ontbreken.

Dat ook cardiologen in het Amphia meerdere betalingen niet in dat register hebben opgegeven, was nog niet bekend. Dit register is juist bedoeld om volledige openheid van zaken te geven over de banden van artsen met de farmaceutische bedrijven. Daarnaast vroegen meerdere cardiologen in het Amphia Ziekenhuis te hoge uurtarieven voor hun werkzaamheden voor de medische hulpmiddelenindustrie.

'Dit kunnen we niet tolereren'
Volgens de regels moeten de uurtarieven 'in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden', om beïnvloeding te voorkomen. Daarom heeft de sector zelf maximale uurtarieven vastgesteld, in samenspraak met het ministerie van VWS en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Medisch specialisten mogen dit jaar maximaal 187 euro per uur ontvangen.

Het aantal cardiologen dat betalingen verzweeg, zou kleiner zijn dan vijf. Op de vraag of individuele cardiologen zijn berispt, geeft het bestuur geen antwoord. Wel zegt Jeurgens: "De vakgroep cardiologie ziet in dat ze verantwoordelijkheid moet nemen. We hebben een waarschuwing gegeven. Dit kunnen we niet tolereren, dit vinden we niet goed."

Bestemming geld
Het ziekenhuis zegt meerdere maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Zo wordt het toezicht op de gedragscodes verscherpt en worden 'stappen gezet' om het wetenschappelijk onderzoek centraler te organiseren. Nu lopen de gelden daarvoor nog vaak via bv's en stichtingen van individuele artsen of maatschappen.

Verder laat het Amphia weten dat de cardiologen de te veel ontvangen bedragen zullen terugbetalen. Naar een bestemming voor het geld wordt nog gezocht. Het ziekenhuis is ook bij andere vakgroepen in het ziekenhuis nagegaan of er sprake is van ongeoorloofde betalingen. Dat is niet gebleken.

LEES OOK: Amphia-cardiologen ontvingen 1,8 miljoen zonder dat het ziekenhuis dat wist

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!