Maarten van der Weijden doet Elfstedentocht weer, nu ook fietsend en lopend

18 juni 2023 om 09:34 • Aangepast 28 juni 2023 om 02:01
nl
Hij heeft het al vaker gedaan, de Elfstedentocht. Maar vanaf deze zondag legt Maarten van der Weijden de lat voor zichzelf nog hoger. De oud-olympisch kampioen, die sinds kort in Vught woont, gaat voor een Elfstedentriatlon: tweehonderd kilometer zwemmen, tweehonderd kilometer fietsen en tweehonderd kilometer wandelen. De NOS doet samen met KRO-NCRV verslag van de prestatie.
Profielfoto van NOS
Geschreven door
NOS

In 2018 deed Van der Weijden voor het eerst een poging om de Elfstedenroute zwemmend af te leggen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Die poging moest hij na 163 kilometer opgeven omdat hij ziek werd. Een jaar later lukte het bij een tweede poging wel. Hij legde de 195 kilometer toen af in drie dagen en ruim twee uur.

Krachttoer
De voormalig olympisch kampioen is zondagochtend om halfzeven gestart, meldt de NOS. De hele krachttoer moet tot en met 24 juni gaan duren:

18 tot en met 21 juni: zwemmen in alle elfsteden langs de Elfstedenroute.

21 juni: 200 kilometer fietsen over de Elfstedenroute.

21 tot en met 24 juni: tweehonderd kilometer lopen over de Elfstedenroute.

Ook met deze Elfstedentriatlon is het weer de bedoeling geld op te halen voor kankeronderzoek. Mensen kunnen een stukje meezwemmen, fietsen of wandelen, met als doel nog meer geld in te zamelen.

Van der Weijden is overigens niet de eerste die de Elfstedentriatlon aflegt. In juli vorig jaar leverde Stefan van der Pal dezelfde prestatie. Ook hij deed een week over de tocht: vijf dagen zwemmen, zeven uur fietsen en 32,5 uur hardlopen.

De bijzondere triatlon is live te volgen op YouTube:

Wachten op privacy instellingen...

Van der Weijden is 24 uur per dag te volgen via deze bovenstaande livestream van NOS Sport.

Elke dag, aan het begin van de avond, wordt in een programma van ruim drie kwartier op NPO 1 verslag gedaan van Van der Weijdens vorderingen en de sfeer langs de route. Herman van der Zandt presenteert en praat met gasten die een band hebben met Friesland of die vanuit verschillende invalshoeken iets kunnen vertellen over het thema kanker.

Van 18 tot en met 24 juni is op het YouTube-kanaal van NPO 3 dagelijks een aflevering te zien van De Elfstedentriatlon Estafette waarin zeven bekende influencers, onder wie Donny Roelvink, Thomas van der Vlugt (StukTV) en Sylvana IJsselmuiden, in een grote estafette meedoen aan de Elfstedentriatlon.

Op Radio 5 heeft Bert Kranenbarg tussen vier uur 's middags en zes uur 's avonds aandacht voor de tocht in het programma BertOp5.

LEES OOK: Maarten van der Weijden staat voor nieuwe uitdaging: de Elfstedentriatlon

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!