Hooikoortspatiënten kijken uit naar de regen: 'Ik wil weer naar buiten'

20 juni 2023 om 16:57 • Aangepast 28 juni 2023 om 02:01
nl
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven zit er regen en hagel aan te komen. Goed nieuws voor de hooikoortspatiënten, want regen betekent minder pollen. Hooikoortspatiënt Geertje van Dooren uit Wintelre: "De ideale zomer is gewoon 's nachts heel veel regen en overdag een zonnetje." Door de regen blijven de pollen namelijk plakken aan de grond en dat is ideaal voor mensen met hooikoorts.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Naar verwachting valt er op dinsdagavond in grote delen van de provincie 20 tot 30 millimeter regen. "Dat is echt ideaal", legt Geertje uit. "Zo rond de 1 millimeter regen begin ik als hooikoortspatiënt enthousiast te worden. Alles daaronder verdampt zo snel dat het weinig effect heeft en de pollen weer in de lucht terecht komen." En als zo'n kleine bui in de nacht valt is het helemaal niks. "Dan is het effect in de ochtend al weer weg. Met de grotere bui die nu verwacht wordt kan ik er hopelijk langer van genieten."

Geertje kijkt vol verwachting uit naar de donderdag. "De voorspellingen zeggen dat er bijna 40 millimeter regen valt. Daar word ik nou echt dolgelukkig van", zegt ze enthousiast. "De lucht wordt dan schoongemaakt en de pollen blijven op de grond liggen. Dan kan ik weer vrij ademen."

"Over een week of twee worden de klachten minder."

Ook bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, dat een speciale hooikoortspoli heeft, kijken ze hoopvol uit naar de regen. Mieke Koenders is hooikoortsexpert in het ziekenhuis en is vooral blij voor de patiënten. "Een regenbui geeft kort verlichting aan mensen met hooikoorts. De afgelopen weken was het pollenniveau echt heel hoog en hadden ze heel veel last."

Volgens Koenders is de piek van het pollenseizoen bijna voorbij. "Meestal groeit gras tot ongeveer juli. Nu met die droogte van de afgelopen dagen is het gras bijna uitgegroeid. Ik denk dat over een week of twee de klachten minder worden voor hooikoortspatiënten." Dit jaar waren er veel meer pollen in de lucht dan de afgelopen jaren.

"Ik wil weer naar buiten."

Al dagen zit Geertje de hele tijd in haar huis. "Wij hebben een speciale pollendoek om voor de deuren en ramen te spannen. Dan komt er minder frisse lucht binnen, maar ook geen pollen. In huis is het dan goed te doen voor mij." Ook het zoontje van Geertje heeft last van hooikoorts. "Hij heeft een mildere vorm. Als hij met zijn raam open slaapt met een pollendoek is dat geen probleem, voor mij is dat niet te doen."

Geertje kan dan ook niet wachten tot ze die typische zomerse regenlucht weer ruikt. "Voor mij heeft dat iets speciaals. Het is niet te omschrijven maar die lucht die je in de zomer ruikt als het geregend heeft, is fantastisch", zegt ze vrolijk. "Waar mensen normaal uitkijken naar zon en warmte, kijk ik vooral uit naar de regen. Ik wil weer naar buiten."

LEES OOK: Geertje streed tegen hooikoorts, maar leert er nu mee te leven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!