'Heilig Bruurke vervult wensen van gelovigen', onderzoek zaligverklaring

21 juni 2023 om 12:35 • Aangepast 30 juni 2023 om 02:01
nl
Gelovigen komen al sinds 1954 naar de kapel van broeder Everardus Witte in Megen. Ze stoppen een briefje in de mouw van het beeld van hem met daarop een wens en ze branden er een kaars. Sindsdien zouden de wensen van duizenden gelovigen zijn verhoord. Een speciaal ingestelde kerkelijke rechtbank gaat nu onderzoeken of dat genoeg reden is om de paus te vragen om het 'Heilig Bruurke van Megen' zalig te verklaren. Dat laat het bisdom Den Bosch weten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De rechtbank gaat documenten onderzoeken en getuigen horen. Het proces om broeder Everardus Witte zalig te verklaren werd in 1971 stilgelegd. Volgens het bisdom vonden de minderbroeders franciscanen, bij wij hij hoorde, het toen 'uit de tijd' en 'niet passend bij de tijdgeest'.

Broeder Everardus (1868-1950) was een lekenbroeder bij de franciscanen in Megen. Hij woonde daar bijna vijftig jaar.

Omdat hij niet gewijd was, werkte hij als portier en schilder. Hij viel op door zijn voortdurende gebed en zijn inspanningen voor minderbedeelden.

Kaarsen branden
Kort na zijn dood nam de verheerlijking van de lekenbroeder een hoge vlucht, zodat er in 1954 een kapel voor hem werd gebouwd in Megen. Volgens gelovigen zijn duizenden gebeden tot het 'Heilig Bruurke' verhoord.

Nog steeds komen er vaak pelgrims naar de kapel. Die stoppen een briefje met daarop hun wens in de mouw van het beeld van Everardus Witte en branden kaarsen in de kapel.

Eerbiedwaardig
Als de kerkelijke rechtbank vindt dat Everardus Witte zalig verklaard zou moeten worden, worden de bevindingen naar Rome gestuurd. Een pauselijke commissie kan de broeder dan eerst eerbiedwaardig en later zalig verklaren. Eerder gebeurde dat onder anderen met pater Eustachius, in Aarle-Rixtel geboren als Huub van Lieshout.

Een heiligverklaring is daarna ook nog mogelijk, maar dat gebeurt niet vaak met Nederlanders. In mei vorig jaar is pater karmeliet Titus Brandsma heilig verklaard en hij was de vijfde Nederlandse heilige in honderd jaar tijd.

LEES OOK:

Brazilianen massaal naar herdenking sterfdag van pater Eustachius uit Aarle-Rixtel

Titus Brandsma heeft voortaan zijn plekje in het boek der heiligen

Heiligverklaring Titus Brandsma maakt diepe indruk op Brabanders in Rome

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!