Frietbakken in kogelwerende vesten in Cherson: 'Het voelt wel vreemd'

21 juni 2023 om 15:12 • Aangepast 30 juni 2023 om 02:00
nl
Franky van Hintum uit Helmond en Coen van Oosten uit Waspik zijn opnieuw in Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking. Eerder bakten ze nog friet in hun normale schort, maar deze keer dragen ze kogelwerende vesten. Ze staan met hun frietkar in Cherson, dicht bij het front.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

“We staan op het centrale plein van Cherson. Aan de andere kant van de rivier Dnjepr zitten de Russen. Om de paar minuten hoor je wel inslagen. Dat is wel een beetje beangstigend”, vertelt Franky in Brabant Vandaag.

"Het moeilijkste is als mensen met tranen in hun ogen wat vertellen bij de kraam."

Franky en Coen zijn inmiddels wel wat gewend. Ze gingen al tig keer met hun frietkar naar Oekraïne. Toch gaat het ze niet altijd in de koude kleren zitten. “Als je ergens langs rijdt wat kapot geschoten is, dan gaat dat wennen. Maar het moeilijkste is als mensen met tranen in hun ogen wat vertellen bij onze kraam. Dat is het heftigste, dat blijft het meeste bij. Maar dat moet je wel opzij proberen te zetten.”

De frietbakkers zitten dicht bij het front omdat de hulp daar volgens hen het hardst nodig is. Het dragen van kogelwerende vesten wordt ze verplicht door Oekraïense militairen. “Het voelt vreemd om te dragen”, zegt Franky daarover. Onveilig voelt hij zich echter niet. “Militairen houden continu de boel in de gaten. Ze kijken bijvoorbeeld of er drones rondvliegen.”

Toch biedt dat geen enkele garantie, beseft ook Franky. Het gevaar ligt altijd op de loer. Een paar maanden geleden was hetzelfde plein waar de frietbakkers nu staan een inslag. Daar kwamen meerdere mensen bij om het leven.

LEES OOK:

Franky en Coen bakten friet in Oekraïne en willen graag weer terug

Franky en Coen bakken jaar later nog friet in Oekraïne: 'Niet los te laten'

Coen draagt een kogelwerend vest tijdens het bakken van de friet.
Coen draagt een kogelwerend vest tijdens het bakken van de friet.
Een rij voor de frietkraam van Franky en Coen.
Een rij voor de frietkraam van Franky en Coen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!