Werkgeversorganisatie heeft 'nul begrip' voor uitstellen bredere snelwegen

26 juni 2023 om 12:08 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:02
nl
Het besluit van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de verbreding van meerdere Brabantse snelwegen uit te stellen, kan op weinig begrip rekenen bij VNO-NCW. Volgens de werkgeversorganisatie betekent het dat de provincie de komende jaren alleen maar verder dicht zal slibben. "Dit is dramatisch."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

"We voelden de bui al hangen", vertelt Jan van Mourik van de Brabantse tak van VNO-NCW. Toch wil dat niet zeggen dat het nieuws afgelopen vrijdag minder hard binnenkwam. "Projecten waar we al jaren op wachten, worden nu weer stilgelegd."

Daarmee doelt hij op de verbreding van onder meer de A58 tussen Breda en Tilburg, de A67 tussen Eindhoven en Geldrop en de A2 bij Den Bosch. Volgens Van Mourik is het nieuwe uitstel van die projecten desastreus. "Je ziet nu de gevolgen van de afsluiting van de Haringvlietbrug. Luister maar eens naar de fileberichten op de radio. Daar word je niet vrolijk van."

"Ik heb het met de Brabanders te doen."

En die files zullen de komende jaren alleen maar toenemen, denkt hij. "De economie blijft verder groeien, en dus ook het verkeer. We hebben op de drukke plekken gewoon driebaanswegen nodig. Ik heb het echt met de Brabanders te doen."

Of na het nieuwe uitstel nu ook definitief afstel dreigt? "Dat is een scenario waar we absoluut niet aan willen denken", zegt Van Mourik stellig. "We hebben voor deze beslissing al nul begrip."

Minister Mark Harbers zei vorige week dat het besluit om de projecten op de lange baan te schuiven 'heel dubbel' voelt. Volgens hem is het teleurstellend dat de projecten voorlopig niet doorgaan. "Maar aan de andere kant zien we dat het nu niet kan." Door het besluit komt er wel 4 miljard vrij om de bestaande wegen te onderhouden.

LEES OOK: Plannen om A58, A2 en A67 te verbreden worden uitgesteld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!